Zaštitni konzervatorski i arheološki radovi: obnova baroknih dimnjaka na kulturnom dobru – kući Galera u sklopu programa „Starine naše divne“

Obnova dimnjaka na kulturnom dobru – kući Galera, 44. je projekt programa obnove arhitektonskih detalja pod nazivom STANADI (Starine naše divne) koji se punih 20 godina provodi u povijesnoj jezgri grada Šibenika, pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela.

Cilj programa pronaći je donatore koji bi financirali obnovu jednog od brojnih povijesnih detalja kulturne vrijednosti unutar stare gradske jezgre. 


FOTO: Konzervatorski odjel u Šibeniku

U ulici Stube Dragojevića, koja od Kalelarge vodi prema crkvici sv. Krševana, nalazi se volat nad kojim se uzdiže kuća Galera, registrirano kulturno dobro. Na njezinom zapadnom pročelju nalaze se dva stara dimnjaka zanimljivog oblika kakvi su tipični za period baroka u Dalmaciji tijekom 17. i 18. stoljeća. Način gradnje potječe iz Venecije gdje su barokne fasade palača bile prekrivene dimnjacima toga tipa. Ovakvih dimnjaka sve je manje u Šibeniku, a sačuvao se tek poneki primjerak sakriven u internim dvorištima unutar povijesne jezgre grada zbog čega je realizacija ovog projekta značajnija jer su spašena dva iznimna primjerka.

Pokrovitelj obnove je Grad Šibenik koji je pred nekoliko godina utemeljio za gradsku baštinu vrijedan fond čija su sredstva namijenjena obnovi malih detalja u povijesnoj jezgri. Grad Šibenik je tako za ovaj projekt izdvojio 150.000 kuna, a građevinska tvrtka Zdravko gradnja d.o.o. donirala je još 32.105,13 kuna te ukupna cijena obnove doseže 182.105,13 kuna. Građevni i projektantski nadzor vršio je dipl. ing. građ. Milivoj Miletić, a konzervatorski dipl. ing. arh. Ivo Šprljan, voditelj programa STANADI.


FOTO: Konzervatorski odjel u Šibeniku
 
 

Najave