Sućut ministrice kulture u povodu smrti profesora emeritusa Josipa Silića, uglednoga hrvatskog jezikoslovca

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut povodom odlaska profesora emeritusa Josipa Silića, uglednoga hrvatskog jezikoslovca, autora brojnih znanstvenih studija, udžbenika, jezičnih priručnika, gramatika i pravopisa.


"Hrvatsko jezikoslovlje zadužio je uz znanstvene i stručne radove i svojim dugogodišnjim prilozima normizaciji hrvatskoga standardnog jezika. Iako obrazovan u klasičnoj matrici, profesor Silić bio je čovjek otvorena duha, uvijek spreman prihvatiti nove izazove pa se tako u vrijeme prvih koraka digitalne tehnologije prihvatio rada na hrvatskom računalnom pravopisu koji je postao uzor za slične programe u drugim slavenskim jezicima.

Kolege i studenti pamtit će ga kao nesebičnog profesora i prijatelja, ljubaznog i odmjerenog čovjeka, uvijek spremnog pomoći i udijeliti kakav koristan jezični savjet. S naklonošću će ga se sjećati i brojni naraštaji stranih kroatista koje je s puno strpljenja i ljubavi, sigurnom rukom uvodio u složene strukture hrvatskoga jezika."

Najave