Započeo 12. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

  • Slika

4. svibnja 2023. – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu okupila je stručnjake iz područja digitalizacije i upravljanja digitalnom građom u Hrvatskoj na 12. festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić istaknula je vrijednost festivala i njegov doprinos unaprjeđenju digitalizacije kulturne i znanstvene baštine te promidžbi projekata digitalizacije.

„D-fest postao je općeprihvaćeno mjesto suradnje i interakcije, što uvijek u konačnici rezultira stvaranjem novih inovativnih i kreativnih rješenja i projekata“, rekla je ravnateljica Deranja Crnokić ističući kako taj stručni skup doprinosi razmjeni znanja i iskustava rastuće zajednice koja se bavi područjem digitalizacije, upravljanja digitalnom građom te razvojem digitalnih sustava, proizvoda i usluga u knjižnicama, arhivima, muzejima i ostalim ustanovama.

Uz zahvale na dosadašnjem angažmanu kao i na budućem doprinosu u razvoju nacionalne digitalne infrastrukture, izgradnji središnjeg portala eKultura te posebice na digitalizaciji vrijedne građe u cilju očuvanja, promidžbe i bolje recepcije hrvatske kulturne baštine, ravnateljica Deranja Crnokić čestitala je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na organizaciji još jednog izdanja D-festa.
 
Okupljene je uvodnim riječima pozdravila i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević. Prvog dana dvodnevnog stručnog skupa o rezultatima trenutno najvećeg nacionalnog projekta digitalizacije, projekta e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine, koji je ušao u svoju zadnju godinu provedbe, govorile su i predstavnice Ministarstva kulture i medija, voditeljica Službe za digitalizaciju kulturne baštine Jelena Rubić i Matea Kolendić, kao i partnerskih ustanova - Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske radiotelevizije te djelatnici pridruženih, više od 50 baštinskih ustanova.
 
Program: https://dfest.nsk.hr/program-2023/
 


Pisane vijesti | Znanost i inovacije