Započele 71. Dubrovačke ljetne igre

Slika /slike/107609901_10157300852060108_8424868622973647389_o.jpg

71. Dubrovačke ljetne igre otvorene su podizanjem zastave Libertas na tvrđavi sv. Ivana i uz stihove Himne slobodi u petak, 10. srpnja 2020. godine te će se uz prilagođene programske smjernice i s naglaskom na sudjelovanje domaćih umjetnika održati gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih i drugih izvedbi na više od deset scenskih i ambijentalnih lokacija u Dubrovniku.

Ceremonija otvaranja održala se u Gradskoj luci Dubrovnik, a tom prigodom Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirao je Tomislav Fačini, a pridružio im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz Festivalski dramski ansambl te Folklorni ansambl Linđo.

Otvaranju 71. Dubrovačkih ljetnih igara prisustvovao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te drugi ugledni gosti.


FOTO: Dubrovačke ljetne igre

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je globalna pandemija nametnula nova pravila, ali je kontinuitet Igara sačuvan.

„Tradicija je neprekinuta, a vrata dobrodošlice umjetnosti otvaramo pod dubrovačkim mirima, okruženi našim vjernim štitovima - Lazaretima, Lokrumom i tvrđavom sv. Ivana. Kao snažno identifikacijsko obilježje Dubrovnika, Igre su iznikle upravo iz kreativne tradicije njegovoga puka i nose pečat autentičnog ambijenta drevnog grada“, rekao je gradonačelnik Franković. Dodao je kako „živimo u gradu koji je znao odgovoriti svakoj opasnosti i pošasti koja mu je došla na vrata“.

„Danas, kada je Dubrovnik suočen s novim izazovima, upravo u povijesti nalazimo snažan oslonac i vodiča ! Hirovita Fortuna od nas traži da budemo jakog duha, prizemni, smireni i strpljivi, integralni ljudi, ljudi nazbilj. I da se, sada više nego ikad, okrenemo jedni drugima“, rekao je  gradonačelnik Franković.


FOTO: Dubrovačke ljetne igre


FOTO: Dubrovačke ljetne igre
 


>>> Program 71. Dubrovačkih ljetnih igaraPisane vijesti