Započela ministarska konferencija pod nazivom „Ljubljanska konferencija - obnavljanje zajedničke baštine“

Započela je dvodnevna ministarska konferencija u Ljubljani pod nazivom „Ljubljanska konferencija - obnavljanje zajedničke baštine“.

 

                              FOTO: /www.mk.gov.si

Riječ je o nastavku regionalnog programa za kulturnu i prirodnu baštinu u jugoistočnoj Europi koji zajednički koordiniraju Vijeće Europe i Europska komisija u suradnji s ministarstvima kulture zemalja jugoistočne Europe.
 

Svi sudionici Ljubljanske konferencije, priznajući značaj iskustva stečenog tijekom aktivnosti u jugoistočnoj Europi, pozdravljaju predstavljanje i potpisivanje Zajedničke ministarske izjave ministara kulture zemalja jugoistočne Europe Ljubljanskog procesa o obnavljanju kulturne baštine te Zajedničke ministarske izjave ministara kulture zemalja Kijevske inicijative.
 
U današnjem prvom izlaganju ministar kulture istaknuo je sljedeće „Regionalni program, kao zajednička inicijativa Vijeća Europe, Europske komisije i skupine zemalja jugoistočne Europe, pokazao se kao uspješan mehanizam provedbe ideje integralnog karaktera zaštite baštine i afirmacije svih njezinih aspekata. Hrvatska je kroz ovaj Program dobila mogućnost istaknuti karakter svoje kulturne baštine kao poveznice između zemalja jugoistočne Europe sa srednjoeuropskim i mediteranskim prostorom. Također smatramo korisnim da smo kroz sudjelovanje u Programu izvršili svojevrsnu revalorizaciju vlastite graditeljske baštine izborom nacionalnih prioriteta kojima je potrebna rehabilitacija.“
  
 

FOTO: /www.mk.gov.si

  
Glavna tema ove ljubljanske konferencije je provedba politike koja će na području kulturne baštine uskladiti tradiciju i kontinuitet na temelju zajedničke odgovornosti za budućnost planeta bez narušavanja mogućnosti rasta. Promjene načina života i povezani načini proizvodnje naglašavaju značaj recikliranja i potrebu za restauriranjem i revitaliziranjem starih građevina kako bi se izbjegao štetan gubitak gospodarskog i kulturnog kapitala. S time u vezi, ministar Biškupić se u svom izlaganju osvrnuo i na hrvatske lokalitete koji su izabrani kao konsolidacijski projekti: „Hrvatska je zemlja različitih kulturnih utjecaja koji su, kroz dugi vremenski period, rezultirali tipološki različitom i bogatom graditeljskom baštinom. Na Prioritetnoj interventnoj listi nalazi se 19 lokaliteta i zgrada, od srednjovjekovnih urbanih ansambala, fortifikacija, arheoloških lokaliteta, crkvenih i samostanskih sklopova do tradicionalne ruralne arhitekture. U tom kontekstu, za konsolidacijske projekte izabrane su tri potpuno raznorodne teme: Caravanserai Jusufa Maškovića, u parku prirode Vrana, koji je najznačajniji spomenik otomanske arhitekture u Dalmaciji čija obnova i prenamjena bi bila središte revitalizacije i razvoja čitavog područja. Druga tema je arheološki lokalitet rimski grad Siscija, nekad jedan od najvažnijih gradova rimske provincije Panonije koji se danas nalazi izravno ispod suvremenog grada Siska. Patricijska renesansna palača Moise na otoku Cresu obnovom i dobivanjem javne i komercijalne namjene sačuvala bi se kao vrijedna arhitektura i postala bi ponovno dio gradskog kulturnog života.“
   
 

FOTO: /www.mk.gov.si

 
Ministar Biškupić sastao se i sa novim generalnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørn Jagland. U međusobnim razgovorima složili su se kako će Hrvatska i dalje podupirati rad Vijeća Europe te posebno projekte i programe kulturne suradnje te suradnje na obnovi kulturne baštine.


Najave