Ministar Biškupić uputio rođendansku čestitku akademiku Slobodanu Novaku

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio rođendansku čestitku akademiku Slobodanu Novaku povodom 85. rođendana.

"Poštovani gospodine Novak,
 
u prigodi obilježavanja i proslave Vašega 85. rođendana želio bih Vam uputiti najiskrenije čestitke u svoje osobno ime, u ime Ministarstva kulture te u ime cjelokupne hrvatske književne i kulturne javnosti. A nju ste višestruko zadužili svojim bogatim književnim opusom: pjesničkim, dramskim i esejističkim. Vrhunskim stilom i analitičkom strašću vinuli ste se u sam vrh hrvatske moderne proze i na taj način postavili nove estetske kriterije kao smjernice budućim književnim naraštajima. Istodobno Vaš osobni biografski trokut Split-Rab-Zagreb na simboličan način povezuje dvije temeljne komponente hrvatske književnosti – mediteransku i kontinentalnu.
 
Nema puno književnika koji posjeduju takvu dubinu i virtuoznost riječi kojom nas, istinske poklonike Vašega stvaralaštva i odane čitatelje, kritički suočavaju s egzistencijalnim i esencijalnim pitanjima našega postojanja, s pitanjima od kojih je ponekad najlakše odvratiti pogled – o samoći, nemoći, sumraku morala, dehumaniziranosti svijeta, uzaludnosti borbe, rezignaciji i gubitku nade…
 
Svijetu i preprekama unatoč, izvrsnošću svojega književnog stvaralaštva pokazali ste i dokazali da je jedini ispravan životni i stvaralački put hrabar i nemilosrdan obračun s mitovima, ideologijama i iluzijama koje nam nameće svijet, ali koje si namećemo i mi sami. Nikada se niste klonili izazova našega vremena i s njime ste ostali u trajnom polemičkom dijalogu: Vi ste pisac našega prezenta.
 
Dozvolite da Vam još jednom poželim obilje zdravlja i mirne godine koje ćete provoditi u Vašem stvarnom (rapskom) i imaginarnom (književnom) vrtu obogaćujući hrvatsku književnu i kulturnu baštinu."


Najave