Više od 600.000,00 eura osigurano za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2024. godini

Foto: Korisnici programskih sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

12. lipnja 2024. - Ministarstvo kulture i medija već sedmu godinu zaredom osigurava potpore vizualnim umjetnicima kojima se osigurava daljnji razvoj umjetničke prakse te jačanje profesionalnih kapaciteta vizualnih umjetnika što u konačnici rezultira jačanjem kvalitete i vitalnosti hrvatskog suvremenog vizualnog stvaralaštva u cjelini.

 
Javnim pozivom za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2024. godini osigurana je potpora u ukupnom iznosu od 637.190,00 eura za 318 programa poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika, čime se nastavlja kontinuirani rast ukupnog iznosa osiguranih za potpore vizualnim umjetnostima. U odnosu na prethodnu godinu ukupni iznos dodijeljenih sredstava veći je za 17 %. Na ovogodišnji Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika, koji je trajao od 28. veljače do 2. travnja 2024., pristiglo je 429 prijava, što je za 16 % više nego u prethodnoj godini. Porast broja prijava zabilježen je u obje kategorije Poziva.
 
Potpore vizualnim umjetnicima dodijeljene su u dvije kategorije:
 
  1. Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti za aktivnosti:
            A1. umjetničko istraživanje i edukacija umjetnika,
            A2. realizacija novih radova,
            A3. prezentacija rada.
 
  1. Poticaj umjetnicima za autorski rad na samostalnoj izložbi.
 
Pri vrednovanju pristiglih prijava isticala se visoka kvaliteta programa stvaralaštva vizualnih umjetnika u aktivnostima iz obje kategorije, a naročito u programima potpore stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti. Velik broj prijava u kategoriji B u kojoj se dodjeljuju poticaji umjetnicima za autorski rad na samostalnoj izložbi u tekućoj godini, svjedoči o izrazito bogatom izložbenom djelovanju na području cijele Hrvatske.
Programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika prijavljene na Javni poziv razmatralo je Stručno povjerenstvo za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u Republici Hrvatskoj u 2024. godini u sastavu: Jasminka Babić, predsjednica, Martina Munivrana i Matko Vekić.
 
 
>>> Odobreni i odbijeni programi



 

Pisane vijesti