Više od 300 000 eura potpore programima koji potiču razvoj publike u kulturi

 

22. ožujka 2023. – Objavljeni su rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu, za koje je izdvojeno 312.642,80 eura.

Na Javni poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu prispjelo je 349 prijava, od kojih su odobrena 73 programa (kazalište: 13; film: 14; ples: 9; književnost: 11; glazba: 12; vizualna umjetnost: 5; muzeji i kulturna baština: 5; interdisciplinarni programi: 4).

Prijavljene programe vrednovalo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Joško Ševo, Dario Poljak, Martina Granić, Mirna Belina, Valentina Radoš i Dorta Jagić.

Pri ocjenjivanju programa posebna se pozornost pridavala kvaliteti, izvornosti i inovativnosti  predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i  ekonomičnosti. U okviru programske djelatnosti razvoja programa posebno su se vrednovale aktivnosti koje su nadogradnja postojećeg umjetničkog i kulturnog programa prijavitelja/suradnika.
Pri odabiru programa, osim navedenih kriterija, vodilo se računa i o regionalnoj rasprostranjenosti, podržali su se programi kojima je cilj razvoj publike u kulturi, a sadržavaju neke od sljedećih programskih aktivnosti:
 
  • jačanje kapaciteta organizacije i razmjenu znanja edukativnim programima usmjerenima na razvoj inovativnih i interdisciplinarnih pristupa publici
  • izradu profesionalnog plana razvoja publike ili strategije u organizacijama uz mentorsko vođenje
  • programe aktivnog uključivanja publike u umjetnička i kulturna događanja u formalnom i neformalnom okruženju
  • aktivnosti koje sustavno povećavaju pristup i sudjelovanje ranjivih skupina (djeca i mladi, starija generacija, osobe s invaliditetom, jezične i nacionalne manjine, stanovnici rijetko naseljenih područja i područja od posebne državne skrbi i sl.) u kulturnim i umjetničkim programima
  • razvoj inovativnih digitalnih sadržaja i modela za interaktivnu komunikaciju s publikom
  • aktivnosti umrežavanja i stvaranje partnerstva na programima razvoja publike
  • programe osmišljavanja i provedbe suradničkih praksi s ciljem uključivanja šire zajednice u razvoj kulturnih sadržaja.
 
Programi koji su ocijenjeni najboljima (u svakom umjetničkom području) podržani su punim iznosom potpore koji su prijavitelji zatražili.

Poveznica na rezultate:
https://min-kulture.gov.hr/?id=23677

Rok za podnošenje prigovora jest 8 dana. Prigovori se mogu podnositi od 23. ožujka do 3. travnja 2023. godine.
 
Prigovor koji je potpisala osoba ovlaštena za zastupanje šalje se isključivo elektroničkom poštom na adresu: razvoj.publike@min-kulture.hr.
 

Pisane vijesti