2CroCEE: Drugo izdanje konferencije o potresnom inženjerstvu



 
22. ožujka 2023. – U organizaciji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u zagrebačkom hotelu Westin održano je drugo izdanje Hrvatske konferencije o potresnom inženjerstvu – 2CroCEE, u povodu treće godišnjice zagrebačkog potresa.

Među brojnim sudionicima programa svečanog otvorenja bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija  dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec te Radu Vacareanu i Mihaela Zamolo, predstavnici europskog i hrvatskog udruženja za potresno inženjerstvo.

U svom obraćanju ministrica Obuljen  Koržinek podsjetila je da su se oba potresa dogodila tijekom pandemije virusa COVID-19 te s njom povezanih negativnih posljedica na gospodarstvo cijelog svijeta. Zbog toga su i sve aktivnosti na popisima šteta, procjenama, raščišćavanju građevina te provođenju hitnih mjera stabilizacija velike većine građevina u našim gradovima i naseljima bile znatno otežane, istaknula je ministrica te upozorila kako su te aktivnosti ponegdje graničile s nadljudskim naporima, pri čemu je do izražaja u prvom redu došla ljudska solidarnost i potreba za pomoći ljudima koji su stradali i ostali bez krova nad glavom.

Ministrica je također nadodala kako su nemili događaji prije tri godine doveli do značajne promjene paradigme pojedinih struka, konzervatora, arhitekata, građevinara i drugih te kako je nužno ostvariti iskorak prema inovativnim znanjima i poslati poruku o važnosti ne samo potresnog inženjerstva već i potrebe upravljanja rizicima, a samim time i rizicima od potresa, kako bismo povećali sigurnost zajednice u kojoj živimo.

U tri dana programa 2CroCEE okuplja stručnjake iz 26 država te gotovo 500 sudionika, a predviđeni su i tehnički posjeti potresom oštećenim građevinama te gradilištima građevina koje se obnavljaju u Zagrebu, kao i potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Program konferencije podijeljen je u 10 tematskih sekcija iz područja potresnog inženjerstva i inženjerske seizmologije te uključuje predavanja vrhunskih svjetskih i domaćih istraživača koja će obuhvatiti različite teme kao što su procjene ponašanja povijesnih zidanih zgrada pri djelovanju potresa, obnova zagrebačke katedrale, ali i zgrada nakon potresa u Italiji, iskustva centara izvrsnosti u području potresnog inženjerstva u regiji te mnoge druge.

Konferencija CroCEE nastala je kao odgovor na potrebu obnove nakon potresa koji su pogodili Hrvatsku te ima iznimnu važnost u smislu podizanja razine znanja i svijesti o rizicima od potresa i povezivanja stručnjaka iz cijelog svijeta. Prva konferencija ovog tipa pod nazivom „SHAKE ZAGREB WITH KNOWLEDGE“ održana je 2021., na prvu godišnjicu zagrebačkog potresa.
 

Pisane vijesti