Vinogradarska zbirka u Pitvama na otoku Hvaru dobila svoj stalni muzejski postav

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Vlada Republike Hrvatske 

28. veljače 2023. – Nakon cjelovite obnove zgrade Stare škole izgrađene 1903. godine, koja je dio zaštićene kulturnopovijesne cjeline malog mjesta Pitve (općina Jelsa), otvorena je Vinogradarska zbirka, u za nju moderno uređenom muzejskom postavu, nakon nekoliko desetljeća čuvanja na zatvorenom.

Ističući da će Muzej kroz priču o životu hvarskog težaka, vinogradara i vinara upotpuniti kulturu i identitet otoka Hvara, novi postav otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministra zdravstva Vilija Beroša.

„Muzej svakomu tko će ovamo doći na najzorniji način prikazuje koliko su ljudi ovdje bili radišni i koliko su se trudili i koliko su stvarali te koliko je život bio zahtjevan prije turizma“ , rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je da Hvar ima pet upisa u baštinu UNESCO-a (Starogradsko polje, hvarska čipka, procesija Za križen, klapsko pjevanje i prehrana) te da uz njih i ovaj Muzej predstavlja pravu baštinu, kulturu i identitet Hvara. Izrazio je nadu da će muzej koji „priča priču hvarskog težaka, vinogradara, vinara, praktički povijest svih naših obitelji, otočana, ne samo Hvara, nego i cijele Dalmacije i Hrvatske“, privući mnoge da posjete mjesto Pitve. Muzej u Pitvama, uz ribarsku zbirku u Vrboskoj, upotpunjuje baštinu Muzeja općine Jelsa, dodao je.
 
Kao jedna od glavnih gospodarskih grana na otoku, vinogradarstvo i vinarstvo značajan su dio identiteta stanovnika otoka Hvara pa je tako i Zbirka odraz kontinuiteta kulture vina na otoku Hvaru potvrđenog od vremena grčke kolonizacije otoka u 4. stoljeću prije Krista.  Vinogradarska zbirka sadrži tradicijske alate za obradu zemlje, rad u vinogradu i konobi, opremu za proizvodnju i čuvanje vina kao i inventar tradicijske kuhinje. Vinogradarski muzej u Pitvama, koji danas kao zasebna zbirka pripada Muzeju općine Jelsa, osnovan je na inicijativu lokalnog stanovništva, a prikupljanje njegove građe odvilo se u suradnji s djelatnicima nekadašnjeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara.
 
Ministarstvo kulture i medija od 2009. do 2022. sustavno je financiralo obnovu zgrade Stare škole i Vinogradarsku zbirku u ukupnom iznosu od 1.309.310,51 eura (9.865.000 kuna), fumigaciju zbirke, izradu projektne dokumentacije i snimke postojećeg stanja, konstrukcijsku sanaciju zgrade te uređenje interijera. 
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica