VIDLJIVE: Stvaralaštvo umjetnica različitih generacija i senzibiliteta u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

18. svibnja 2023. - Potaknuti poraznim podatkom da je tek 10 % umjetnica zastupljeno u muzejskim kolekcijama, javnim prostorima, galerijama i na tržištu umjetnina, kustosi Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u suradnji sa svojim kolegama iz Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Galerije umjetnina Split i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka pripremili su izložbu Vidljive kako bi javnosti predstavili uspješne hrvatske umjetnice svih generacija i senzibiliteta.

Projekt nastoji osvijestiti potrebu izjednačavanja vidljivosti i zastupljenosti autorica na kulturnoj sceni, stoga je govoreći o važnosti te izložbe, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota poručila kako ona „ne predstavlja tek površni pregled umjetnosti na temelju roda, nego problematizira položaj umjetnica, stavljajući njihovo suvremeno djelovanje u složeni kontekst“.

„U posljednje vrijeme se sve češće (re)valorizira umjetnice kroz povijest umjetnosti, i taj je trend dugo iščekivan i dobrodošao, no također je važno naglasiti i vrednovati djelovanje žena u umjetnosti u vremenu dok ona nastaje, što ova izložba omogućuje upravo pregledom recentnog stvaralaštva“, dodala je načelnica Kregar Šegota. Naglasila je kako Ministarstvo kulture i medija potiče te dodatno cijeni partnerstva i  međuinstitucionalnu suradnju koja omogućuje tako velike projekte, pridonosi vidljivosti muzeja i muzejske djelatnosti te ističe društvenu i korektivnu ulogu muzeja. Izrazila je zadovoljstvo što autorski tim izložbe čine također žene te uz čestitke svima koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji istaknula je kako je projekt „povezao prostor cijele Hrvatske, kako uključenim umjetnicima, tako i suradnjom kulturnih djelatnica i institucija iz različitih dijelova države [Jasminka Babić (GU Split), Vilma Bartolić (u suradnji s Brankom Benčić i Dianom Zrilić, MMSU, Rijeka), Valentina Radoš (MLU, Osijek), Rozana Vojvoda (UGD, Dubrovnik), Ana Škegro (MSU, Zagreb) za izvedbeni i diskurzivni program, Branka Benčić (MMSU, Rijeka) za filmski program]“.

Okupljenima su se obratile i ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac, kustosica izložbe (MSU) Martina Munivrana, kustosica izložbe i ravnateljica Galerije umjetnina Split Jasminka Babić, Maja Ljubić Kutnjak iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. 

Izložba predstavlja više od devedeset autorica, donoseći pregled njihovog stvaralaštva u širokom rasponu tema i senzibiliteta, a nakon Zagreba bit će predstavljena i u drugim partnerskim institucijama te se u prosincu 2023. očekuje otvorenje u MMSU Rijeka. http://www.msu.hr/dogadanja/vidljive-recentno-umjetnicko-stvaralastvo-umjetnica/1166.html
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica