Važnost muzeja za 18. izdanje Noći muzeja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: HINA i MKM

27. siječnja 2023. – Nakon dvije pandemijske godine ograničenog i virtualnog održavanja manifestacija Noć muzeja vratila se u svom punom sjaju. Brojna se publika odazvala programima osamnaestog izdanja na kojemu je u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva sudjelovalo 184 muzejskih, baštinskih, znanstvenih, obrazovnih i drugih ustanova iz svih hrvatskih županija s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija i drugim zanimljivim sadržajima.

Otvarajući manifestaciju na svečanosti održanoj u Etnografskom muzeju u Zagrebu, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se nakon dvije godine epidemioloških ograničenja potpuno slobodni vraćamo svim aktivnostima koje nude kreativno osmišljeni programi naših muzealaca te čestitala na još jednom sjajnom izdanju. „Činjenica da su i neke druge djelatnosti krenule putem privlačenje publike na muzejski način najbolji je dokaz koliko su ovakve manifestacije važne i vrijedne“, naglasila je.

Podsjetila je da je potres ugrozio brojne muzeje, posebno u središnjoj Hrvatskoj, ali dodala i da je otvorio neke nove mogućnosti. Tako će, najavila je, iz ovog nesretnog razdoblja izići s novim Hrvatskim povijesnim muzejom, s novom zgradom Muzeja naive te s obnovljenim i unaprijeđenim muzejskim zgradama i s brojnim muzejima u sustavu HAZU-a koji će biti obnovljeni.

„Neka večeras u svim hrvatskim područjima, središnjim matičnim muzejskim ustanovama te zavičajnim muzejima, kao i malim zbirkama koje će se uključiti u program bude ozračje uživanja u onome što su nam muzealci pripremili te u ljepoti sudjelovanja u životu kulture“, dodala je te pozvala sve one koji mogu da večeras, ali i ne samo večeras, posjete muzeje.

Okupljenima su se obratili i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec te Vesna Jurić Bulatović, predstavnica manifestacije Noć muzeja.
 
Ovogodišnja tema i poruka o važnosti muzeja nastoji ukazati na moć i ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja u suvremenom digitalnom društvu. Muzeji u vremenima različitih kriza i nesigurnosti i dalje nastavljaju zadovoljavati potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i zabavom.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica