Uz otvorenje izložbe Ivana Meštrovića u Pragu potpisan Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Češke Republike

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

23. studenog 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se danas s češkim ministrom kulture Martinom Baxom u Pragu, gdje su uoči otvorenja izložbe Ivana Meštrovića potpisali Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Češke Republike.

Ministrica je uoči potpisivanja sporazuma posjetila češku Nacionalnu knjižnicu, gdje joj je zamjenik ravnatelja Adolf Knoll, zadužen za znanost, istraživanje i međunarodne odnose, predstavio vrijedne rukopise i neka od najranijih izdanja hrvatskih književnika, među ostalim i Dubrovčanina Dinka Ranjine.
 
Potpisani program kulturne suradnje potiče razmjenu i suradnju između umjetnika, kulturnih i umjetničkih ustanova i udruženja te izravnu suradnju između kulturnih institucija. Uz poticanje izravne suradnje između galerija, muzeja i drugih profesionalnih institucija programom se podržava i suradnja u području izvedbenih umjetnosti, umjetničke baštine, književnosti i izdavačke djelatnosti kao i audiovizualne, osobito u koprodukcijama.
 
Ministri su potom zajedno s ravnateljicama Galerije grada Praga i Muzeja Ivana Meštrovića Magdalenom Juřikovom i Sandrom Grčić Budimir te kustosicama izložbe Sandrom Baborovskom i Barbarom Vujanović otvorili izložbu Ivana Meštrovića.
 
Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje plodne kulturne suradnje između dviju zemalja, a posebice otvorenjem izložbe jednog od najvećih i najvažnijih hrvatskih kipara u srcu naše prijateljske Republike Češke. „Djelovanje Ivana Meštrovića jedan je od ključnih mostova koji povezuje Hrvatsku s mnogim sredinama, a hrvatskoj umjetnosti daje jednu od njezinih brojnih povijesnih srednjoeuropskih iskaznica“, rekla je ministrica govoreći o isprepletenosti povijesti, politike i umjetnosti Češke i Hrvatske. Izrazila je i uvjerenje da će izložba posebno biti zanimljiva češkoj publici koja će se uz vrhunska djela Ivana Meštrovića upoznati ili podsjetiti na svoje vlastite velikane, od legendarnog predsjednika Tomáša Masaryka, preko kipara  Bohumila Kafke, do slikarice i kiparice Růžene Zátkove, s kojima je tijekom svoje duge i bogate karijere hrvatski umjetnik surađivao i prijateljevao, održavao bliske kontakte s Češkom, prema kojoj je osjećao posebnu bliskost i naklonost. 
 
Istaknuvši ovu izložbu kao najavu i uvod u veliku obljetnicu - 140 godina od rođenja Ivana Meštrovića, koju ćemo iduće godine obilježiti velikim projektima, ministrica je uz čestitke autoricama i kustosicama izložbe zahvalila i ravnateljicama Galerije grada Praga i Muzeja Ivana Meštrovića, koji su partnerski organizirali izložbu. Zahvalila je i nasljednicima Ivana Meštrovića na podršci i suradnji s hrvatskim institucijama koje čuvaju njegovo djelo i brinu o njemu te svima koji su pridonijeli da ovom izložbom Meštrović ponovno bude okružen svojim prijateljima, ujedno učvršćujući prijateljstvo Hrvatske i Češke.
 
Izložba predstavlja češkoj publici opus Ivana Meštrovića i njegovu povezanost sa srednjoeuropskim kulturnim i političkim okruženjem tijekom prve polovice 20. stoljeća kao i njegov utjecaj koji je imao kroz povezanost s francuskim umjetnicima na definiranje srednjoeuropske i hrvatske kiparske scene. Sedamdesetak djela Ivana Meštrovića, od čega četrdesetak dolazi iz hrvatskih zbirki, svjedoči o usklađenosti njegovih umjetničkih interesa s dominantnim stilskim strujanjima prve polovice dvadesetog stoljeća, a u dijalogu s ostvarenjima njegovih francuskih i čeških kolega zrcali se i univerzalnost i jedinstvenost Ivana Meštrovića.Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi