Iznimno otkriće arhitektonske i inženjerske dokumentacije iz 19. stoljeća s područja Siska

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

23. studenog 2022. – Pregledom vrijedne arhivske građe starih arhitektonskih nacrta, koja je ustupljena ljubaznošću privatnih vlasnika na uvid i posudbu Konzervatorskom odjelu u Sisku, utvrđena su vrijedna otkrića među kojima se ističu izvorni nacrti sisačke sinagoge iz 1884. godine za koje se vjerovalo da su izgubljeni.

Nacrt iz kojega se doznaju autori dokumentacije Grahor i Klein kao i godina izgradnje predstavlja velik doprinos i pomoć oblikovanju zgrade i povratu u izvorno stanje nekadašnje sinagoge, današnje glazbene škole Frana Lhotke, koja je teško stradala u potresu i za koju je u tijeku izrada idejnog projekta i dokumentacije obnove. Ministarstvo kulture i medija u 2021. godini na građevini je provelo mjere zaštite kako bi se omogućila obnova Glazbene škole, za koju su odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti i koju provodi Sisačko-moslavačka županija posredstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
Također, među predanom su građom i nacrti te građevinska knjiga za izgradnju bolničkih zgrada u Sisku iz 1901. godine kao i vrijedna publikacija inženjera Koste Tomca o unaprjeđenju sustava zaštite od poplave na sisačkom području iz 1893. godine.  Kosta Tomac (1854. – 1945.) bio je, naime, lokalni inženjer i gradski zastupnik koji je prema ovim dokumentima vodio izgradnju Stare bolnice i sinagoge u Sisku. Posuđena građa nasljedstvo je obitelji inženjera Krste Tomca, pradjeda gospođe Mire Posavec iz Siska, koja ju je ustupila Konzervatorskom odjelu na privremeno korištenje i kojoj na ljubaznosti zahvaljujemo.
 
Građa će biti privremeno pohranjena i digitalizirana u Državnom arhivu u Sisku, dok će njezinu restauraciju provesti stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda i Hrvatskog državnog arhiva, a nakon obrade predstavit će se javnosti.
 Pisane vijesti