Uz Međunarodni dan muzeja otvorena konferencija „Muzejske čuvaonice - od brige o zbirkama do politike sabiranja“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Etnografski muzej Zagreb

18. svibnja 2021. – Uz Međunarodni dan muzeja otvorena je dvodnevna konferencija „Muzejske čuvaonice - od brige o zbirkama do politike sabiranja“ koja se održava u organizaciji Etnografskog muzeja Zagreb s ciljem upoznavanja javnosti s muzejskim zbirkama i čuvaonicama te sa složenim izazovima s kojima se susreću, posebice u doba globalne pandemije te razornih potresa.

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić pozdravila je okupljene u ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek te istaknula kako konferencija izborom teme na najbolji mogući način doprinosi i obilježavanju Međunarodnog dana muzeja koji se ove godine odvija pod znakovitim nazivom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“.

„Muzejske čuvaonice su preduvjet za primjerenu brigu i očuvanje muzejskih zbirki za buduće generacije“, naglasila je Deranja Crnokić te zaželjela uspješne i konstruktivne debate u nastavku konferencije.
 
Ravnateljica Etnografskog muzeja Zagreb Goranka Horjan i muzejska savjetnica Iris Biškupić Bašić predstavile su projekt uređenja muzejske čuvaonice u Kačićevoj, a okupljenima se obratio i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović. 
 
Konferencija se održava u okviru projekta Etnografskog muzeja „Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“ koji je sufinanciran iz fondova EU u okviru mehanizma ITU za obnovu brownfield lokacija Urbane aglomeracije Zagreb. Projekt predviđa potpunu rekonstrukciju zgrade u Kačićevoj koja je izvorno građena kao pivnica, čime će prostor od 2500 kvadrata preurediti za smještaj muzejske građe, restauratorskih i preparatorskih radionica te drugih radnih prostora.

Program konferencije na poveznici.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica