Uz Međunarodni dan muzeja – Muzeji Hrvatskog zagorja obilježili 30 godina djelovanja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

18. svibnja 2023. – Na Međunarodni dan muzeja, koji hrvatski i svjetski muzeji u 2023. godini obilježavaju temom „Muzeji, održivost i dobrobit“ nastojeći odgovoriti na pitanje kako muzeji mogu doprinijeti očuvanju okoliša i zdravlja te djelovati za dobrobit ljudi, Muzeji Hrvatskog zagorja obilježavaju svojih trideset godina djelovanja.

Uz čestitke u povodu nekoliko jubileja, 30. obljetnice koordinacije rada pet specijaliziranih muzeja, 450. obljetnice Seljačke bune te 50 godina rada Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek poručila je kako je „formiranjem ove složene muzeološke ustanove Republika Hrvatska ujedinila pet snažnih muzejskih kuća koje nastanjuju dva dvorca, jedno prirodno zaštićeno područje, zgradu u Krapini, galeriju u Klanjcu i jedan muzej na otvorenom“.
 
„Muzeji Hrvatskog zagorja svojim su opsegom i aktivnostima hvalevrijedan primjer djelovanja u pravcu održivosti i održivog upravljanja, koje započinje na lokalnoj razini, a širi se podizanjem opće svijesti o važnosti baštine u cijelom društvu“, podsjetila je ministrica istaknuvši kako o uspješnim aktivnostima i rezultatima njihova rada svjedoče brojne nagrade, a posebice prestižno međunarodno priznanje Europske komisije za lokalitet koji utjelovljuje zajedničku europsku prošlost i europske vrijednosti - Oznaka Europske baštine, koja je dodijeljena Muzeju krapinskih neandertalaca.
 
Uz osvrt na Međunarodni dan muzeja ministrica je naglasila velik raspon tema, materijalnih i nematerijalnih baštinskih dobara te povijesnih događaja oko kojih ta muzejska ustanova gradi svoj fundus i programske aktivnosti, pozicionirajući se na kartu nezaobilaznih odredišta. Ministrica je zato i pohvalila kreativne metode rada s djecom i mladima te suradnju s lokalnom zajednicom u kojoj se muzej profilirao kao glavni generator kulturnih događanja, što ga čini primjerom dobre prakse i održivog kulturnog turizma na svom području. „Posebno bih istaknula  važnost koju naši muzeji preuzimaju u vremenu obnove nakon potresa, a u ozračju ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja, oni  vrlo zorno i dokazuju – da su održivost i dobrobit društvene teme koje moramo svi zajednički, u svim djelatnostima, i osvijestiti i provoditi“, zaključila je ministrica.
 
Okupljenima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar te ravnatelj MHZ-a Jurica Sabol.
 
Muzeji Hrvatskog zagorja složena su ustanova koja djeluje od 1. siječnja 1993. godine ujedinjenjem pet specijaliziranih muzeja smještenih u Hrvatskom zagorju na području Krapinsko-zagorske županije: Dvor Veliki Tabor, Galerija Antuna Augustinčića, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna te Muzej „Staro selo“ Kumrovec.
 
Za Međunarodni dan muzeja uz brojne izložbe, stručna vodstva i kreativne radionice za publiku različite dobi tijekom dana održavaju se susreti izvan muzeja poput stručno vođenih tura po ulicama gradova, posjeta arheološkim lokalitetima i izleta u prirodu, a sve s naglaskom na aktivnostima koje razvijaju unutarnji mir i dobrobit, smanjuju svakodnevni stres te potiču njegovanje empatije prema sebi i drugima. https://mdc.hr/hr/mdc/skupovi-manifestacije/medunarodni-dan-muzeja/.
 


Pisane vijesti | Društvo i zajednica