Ususret zajedničkoj kvalitetnoj arhitekturi i izgrađenom okolišu

Slika /slike/fotogalerija/2021godina/desk kreativne/Izvješće arh NOB - -c-Arhitektuurikool-Liisi-Anvelt-2019.jpg

Arhitektuurikool © Liisi Anvelt, 2019

Objavljeno je novo izvješće s preporukama za osiguravanje visokokvalitetne arhitekture i izgrađenog okoliša, nastalo na temelju plana rada EU-a za kulturu za razdoblje 2019. – 2022.

Izvješće Ususret zajedničkoj kulturi arhitekture rezultat je rada stručne skupine država članica koja predlaže ključne kriterije za procjenu kvalitete prostora i daje političke preporuke za stvaranje zajedničke arhitektonske kulture. Ovo izvješće objedinjuje prevladavajuće trendove i najbolje prakse u upravljanju suvremenim projektiranjem prostora, dajući preporuke na više razina, osiguravajući visoku kvalitetu arhitekture i izgrađenom okruženju za sve.

„Studije slučaja i preporuke koje su istaknute u ovom izvješću pokazuju da visokokvalitetni projekt i dobro promišljene intervencije mogu održati život i autentičnost kulturnih dobara te spriječiti štetan gubitak njihovog kulturnog značaja.“

To je jedan od glavnih zaključaka izvješća predstavljenog na završnoj konferenciji stručne skupine Otvorene metode koordinacije (OMC) održanoj u Grazu 6. listopada 2021. godine. Izvješće se temelji na zbirci studija slučaja prikupljenih s više upravljačkih razina diljem Europe koje je obradilo 39 stručnjaka iz koordinacijske OMC grupe u razdoblju između 2020. i 2021. godine.

Rad koordinacijske (OMC) grupe na temu „Visokokvalitetna arhitektura i izgrađeno okruženje za sve“ uspostavljen je u okviru prioriteta „Kohezija i dobrobit“ Vijeća Europske unije za radni plan za kulturu 2019.-2022. Članove koordinacijske (OMC) grupe nominirale su 23 države članice EU -a, uz Norvešku i Švicarsku, a Europska komisija koordinirala je proces.

Oslanjajući se na sustav kvalitete Davos Baukultur koji je objavljen u svibnju 2021., cilj izvješća je pokazati da kriteriji za kvalitetan životni prostor i dizajn ne bi trebali biti samo funkcionalni, ekološki ili ekonomski, već bi trebali ispunjavati i društvene, kulturne i psihološke potrebe, te doprinositi općem osjećaju pripadnosti. Izvješće daje konkretne definicije visokokvalitetne arhitekture i izgrađenog okoliša te definiciju tih pojmova navodeći ključne kriterije za njihovu procjenu. Posebno se preporučuje podizanje svijesti od najranije dobi, izgradnja kapaciteta i zajedničko stvaranje za ostvarenje zajedničke kulture kvalitetne arhitekture u Europi.

Izvješće je usko povezano s vrijednostima Novog europskog Bauhausa a u većoj mjeri i s Europskim zelenim planom. Stoga će Novi europski Bauhaus imati važnu ulogu u provedbi načela kvalitete iznesenih u ovom izvješću.

Izvješće daje preporuke koje ciljaju na različite razine, poput politika EU-a, nacionalnih okvira i lokalnih razina, kao i dionika iz privatnog sektora i profesionalnog područja. Jedna od preporuka je da bi kvalitetna arhitektura i urbanizam trebali postati dio multidisciplinarnog odgovora na društvene i političke zahtjeve. Također, naglašava se da bi relevantni programi financiranja EU -a (posebno fondovi kohezijske politike), kao i regionalni i lokalni planovi ulaganja u području graditeljstva i urbanog planiranja trebali integrirati kriterije kvalitete Davos Baukultur.
(Izvor.)
 
 


 

Pisane vijesti