Uskoro završetak konstrukcijske obnove samostanskog kompleksa Družbe Isusove u Palmotićevoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

10. travnja 2024. -  Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su jutros sa suradnicima gradilište kompleksa bazilike Presvetog Srca Isusova sa samostanom reda Družbe Isusove u Palmotićevoj ulici, koji se obnavlja putem Ministarstva kulture i medija.

 Zahtjevne radove obnove predsjedniku Vlade i ministrici predstavili su pater Damir Kočiš i arhitekt Nenad Bach. Istaknuli su kako se predviđa skori završetak konstrukcijske obnove krajem kolovoza  2024. Naglasili su da je u okviru sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite bio ugovoren iznos od 16.475.048,11 eura, no bilo je potrebno s 507.423,70 eura iz državnog proračuna financirati dio usko specijaliziranih završnih radova kao što je restauriranje pročelja, što nije bilo prihvatljivo iz FSEU-a, a bilo ih je nužno izvesti tijekom konstrukcijske obnove s obzirom na postavljene radne skele za njihovo izvođenje.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je kako su na području zagrebačkog i petrinjskog potresa oštećene brojne sakralne i druge zgrade u vlasništvu vjerskih zajednica, koje se obnavljaju sredstvima  Fonda solidarnosti i nacionalnim sredstvima. 

Za ukupno 137 zgrada i kompleksa osigurano je dosad oko 400 milijuna eura. Veći je dio projekata završen, a radovi konstrukcijske obnove još su uvijek u tijeku na 65 zgrada jer je riječ o kompleksnim zgradama i sklopovima zgrada na kojima je nastala značajna šteta na konstrukciji. Zbog složenosti i opsega oštećenja, ali i vrijednih spomeničkih elemenata, obnova je mnogih zgrada zahtjevna i dugotrajna, primjerice kompleksa crkve Srca Isusova sa samostanom reda Družbe Isusove u Palmotićevoj, prije svega katedrale Uznesenja Marijina u Zagrebu, zatim crkve sv. Franje Asiškog s franjevačkim samostanom na Kaptolu, crkve sv. Katarine Aleksandrijske u Zagrebu, crkve Uznesenja Blažene Djevice i samostana u Remetama, crkve svetog Preobraženja u Zagrebu, a posebno katedrale sv. Križa u Sisku i crkve sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori kod Petrinje, crkve Presvetog Trojstva s franjevačkim samostanom u Karlovcu i crkve Uznesenja u Tuhelju.

Samo na užem području Grada Zagreba Vlada putem Ministarstva kulture i medija obnavlja 39 sakralnih zgrada i zgrada vjerskih zajednica u ukupno ugovorenom iznosu od 199.921.186,01 eura.
 
Podsjećamo da se putem Ministarstva kulture i medija u Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj i šest susjednih županija obnavlja ukupno više od 400 zgrada uključujući ustanove u kulturi, zgrade državne imovine, sve kulturne ustanove i urede Grada Zagreba kao i zgrade HAZU-a.




 
 



Pisane vijesti