U Muzeju Slavonije Osijek otvorena izložba povodom 100. obljetnice rođenja Julija Njikoša

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: MSO/Inja Pavlić


9. travnja 2024. - U povodu 100. obljetnice rođenja Julija Njikoša Muzej Slavonije pripremio je izložbu posvećenu čuvaru slavonske glazbene baštine. Na otvorenju izložbe koja predstavlja bogat glazbeni opus života Julija Njikoša i njegove supruge Vere Svobode, glazbenice koja je zajedno s njim istraživala i promicala slavonsku tradicijsku glazbu, prisustvovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. sc. Dražen Kušen.


Istaknuvši kako je naslov ove izložbe vrlo znakovit i zaslužuje da ga se raščlani na sve tri riječi: „Čovjek iza glazbe“, ravnatelj Kušen objasnio je kako će svi koji su poznavali Julija Njikoša posvjedočiti da je prije svega bio Čovjek s velikim početnim slovom jer su svjedočili njegovoj bogatoj i plemenitoj osobnosti, što izložba i velik broj posjetitelja, među ostalim, potvrđuje. Nadalje, ravnatelj Kušen podsjetio je kako je za Julija Njikoša prijedlog „iza“ karakterističan jer je svoju strast - glazbu - stavljao u prvi plan, nije je podredio sebi, nego sebe glazbi. Ističući kako je glazba bila njegov život, ravnatelj Kušen dodao je kako je Julije Njikoš „u glazbi susreo i zavolio svoju Veru, s glazbom odnjegovao svoju djecu, glazbeno odgajao generacije i kroz festivale davao novu snagu starima i učvršćivao korake mladima“.

Čestitavši svima koji su pridonijeli organizacije izložbe koja će ostavštinu Julija Njikoša sačuvati u okvirima hrvatske kulturne baštine, ravnatelj Kušen dodao je da će tako i generacije koje dolaze saznati o njegovom bogatom glazbenom životu.


 
 

Pisane vijesti