Uoči otvorenja 10. Kliofesta predstavljena izložba „Između slave i zaborava. Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto © Srednja Europa i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

16. svibnja 2023. – Jubilarno, 10. izdanje Festivala povijesti Kliofest otvoreno je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u čijim će se prostorijama kao i na Filozofskom fakultetu, Knjižari Fraktura, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te Poljskoj kulturnoj udruzi Mikolaj Kopernik u Zagrebu održavati bogat program s nizom okruglih stolova, tribina, radionica, predstavljanja knjiga, predavanja i izložbi.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek načelnica Sektora za digitalizaciju, dokumentaciju i registar Ivana Prgin uoči otvorenja Kliofesta prisustvovala je predstavljanju izložbe „Između slave i zaborava - Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta“, utemeljene na knjizi povjesničarke Martine Bitunjac Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa, koja je uz Damira Agičića i autorica ove izložbe postavljene u suradnji s Moses Mendelsohn Centrom u Potsdamu.
 
Ovogodišnje izdanje Kliofesta posvećeno je među ostalim i promidžbi kulture sjećanja pa će se uz otvorenje izložbe o životu i tragediji hrvatske Anne Frank o toj tematici održati i dva okrugla stola. Program potražite na: https://www.kliofest.hr/.  
 
Podsjećamo, Lea Deutsch (1927. - 1943.) bila je glumica židovskog porijekla čiji je mladi život tragično završio prije osamdeset godina u vlaku za logor Auschwitz, kada je zajedno s obitelji deportirana iz Hrvatske. Svoje je umjetničko djelovanje započela u dobi od samo pet godina kada je prvi put stala na kazališne daske zagrebačkog HNK-a, da bi ubrzo postala ljubimica zagrebačke publike istaknuvši se nastupima u drugim glazbeno-scenskim predstavama. Smatrali su je „čudom od djeteta“ pa je hrvatski glumac, redatelj i pisac Tito Strozzi za nju napisao, a pionir filmske glazbe u Hrvatskoj Josip Deči uglazbio istoimenu operetu „Čudo od djeteta“.
 
Prvi kamen spoticanja u Zagrebu postavljen je upravo za mladu Leu Deutsch, ispred stana u kojoj je živjela s obitelji u Gundulićevoj ulici na broju 29, u okviru projekta kojim se diljem Hrvatske i svijeta promiče kultura sjećanja na žrtve Holokausta.



Pisane vijesti