Uoči blagdana sv. Jakova održana svečana kolaudacija orgulja u crkvi sv. Jakoba Apostola Starijeg u Prelogu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Grad Prelog i MKM

 

24. srpnja 2023. – Svečanom kolaudacijom obilježen je završetak radova na obnovi orgulja u crkvi sv. Jakoba Apostola Starijeg u Prelogu, koje je izgradio Josef Angster, rođeni Baranjac i znameniti europski graditelj crkvenih orgulja.
Radovi obnove orgulja izvršeni su u hrvatskoj radionici za gradnju i restauraciju orgulja, harmonija i klavira, Umjetničkoj radionici Heferer, uz sredstva Župe sv. Jakoba Apostola Starijeg, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Međimurske županije, Grada Preloga te brojnih donatora.

Zahvalno misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš, koji je ujedno blagoslovio obnovljene orgulje, a pjesmom je uveličao Mješoviti pjevački zbor Župe sv. Jakoba Apostola pod vodstvom Jasminke Pervan. Prvu prezentaciju obnovljenih orgulja, djelima glasovitog baroknog majstora Georga Friedricha Händela i hrvatskog suvremenog skladatelja Davora Bobića, ostvario je Višeslav Jaklin u pratnji Tomislava Ratkovića na tubi.

Svečanoj kolaudaciji prisustvovali su ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

U svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što „kolaudacijom orgulja u crkvi sv. Jakoba Apostola u Prelogu svjedočimo bogatu povijest kulturne baštine Međimurja, a istodobno podsjećamo na nespornu umjetničku vrijednost neprocjenjivog hrvatskog orguljskog fundusa kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine te važnosti njegove zaštite, očuvanja, ali i kontinuirane skrbi“.

Podsjetila je kako je upravo u mandatu ove Vlade pokrenut javni poziv kojim Ministarstvo kulture i medija redovito, svake godine, osigurava sredstva za programe zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara – instrumentalnog ustroja orgulja. „Jednako tako, sufinancirali smo i obnovu ovih preloških orgulja koje su kao kulturno dobro zajedno s još 274 orgulja i pozitiva upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske“, naglasila je ministrica dodavši kako te orgulje dokazuju i zavidan stupanj kulturnog života na prijelazu 19. u 20. stoljeće u Prelogu i Međimurju, po ljubavi prema glazbi prepoznatom kraju, čija je popevka zbog svoje jedinstvenosti uvrštena i na popis nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

U nekoliko posljednjih godina izvršeni su radovi na instrumentalnom ustroju kojima je prvi put provedena temeljita i sveobuhvatna obnova povratom izvornog stanja i izgleda instrumenta, čime je vraćen i puni sjaj autentičnog i karakterističnog Angsterova zvuka. 

Obnova ovih orgulja velik je doprinos jačanju svijesti zajednice o važnosti njihove kulturne baštine, pogotovo one koju zajednica aktivno koristi.
 

Pisane vijesti