Uoči 27. obljetnice tragedije u Srebrenici otvorena izložba fotografija „Mrtvare“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

5. srpnja 2022. – U povodu obilježavanja spomena na tragediju Srebrenice i Podrinja Islamski centar Zagreb, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju predstavili su izložbu fotografija „Mrtvare“ mladog fotografa Armina Durguta u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica.

Fotografirana je obuća pronađena u masovnim grobnicama i na Maršu smrti u istočnoj Bosni nakon zločina genocida nad tamošnjim muslimanima tijekom rata devedesetih godina, koja u jednostavnoj i minimalističkoj formi, ali izrazito suptilno i s poštovanjem prenosi veliku ljudsku tragediju. Riječ je o obući koju su stanovnici enklava u Srebrenici dobivali kao humanitarnu pomoć, a koja je služila za sahranu, obuvanje preminulih. Nazvali su ih zbog toga zloslutnim imenom – mrtvare, prema kojemu je izložba dobila naslov. Cipele i ostale predmete žrtava genocida, na lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica sakupili su stručnjaci Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, tijekom višegodišnjeg rada, istražujući terene i staze Marša smrti.
 
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović na otvorenju izložbe ukazao je na važnost njegovanja kulture sjećanja te podsjetio kako je agresija koja je izvršena na Hrvatsku, a potom i na Bosnu i Hercegovinu, kulminirala u Srebrenici, što je Međunarodni sud u Haagu okarakterizirao kao genocid. Muftija Hasanović je upozorio kako se Srebrenica i Vukovar danas ponavljaju u ukrajinskim gradovima te kako centri moći iznova reproduciraju zločin. Stoga je iznimno važno, upozorio je muftija Hasanović da svatko od nas promovira univerzalne vrijednosti mira i učini sve da se nikada, nikome i nigdje ne dogodi Srebrenica.
 
Otvorenju izložbe u Islamskom centru Zagreb prisustvovao je i izaslanik ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.
 

Pisane vijesti