Europski parlament usvojio pravila za sigurnije internetsko okruženje

U Europskom parlamentu konačnim  glasanjem usvojeni su Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima, kojima se uređuju društveni i gospodarski učinci tehnološke industrije uvođenjem jasnih standarda o njezinu funkcioniranju i pružanju usluga u EU-u, u skladu s temeljnim pravima i vrijednostima Unije.
 
Aktom o digitalnim uslugama uspostavljaju se jasne obveze za pružatelje digitalnih usluga poput društvenih mreža ili internetskih tržišta kako bi se suzbili širenje nezakonitog sadržaja i dezinformacija na internetu te drugi društveni rizici. Te su obveze proporcionalne veličini platformi i rizicima koje one predstavljaju za društvo.

Aktom o digitalnim tržištima uvode se obveze za velike internetske platforme koje djeluju kao „nadzornici pristupa” (platforme koje korisnici, zbog njihove dominantne pozicije na internetu, teško mogu izbjeći) na digitalnom tržištu kako bi se osiguralo poštenije poslovno okruženje i više usluga za korisnike.

Sve informacije o novim standardima, obvezama i ostale informacije o ovim aktima, dostupne su na stranicama Europskog parlamenta: https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20220701IPR34364/digitalne-usluge-usvojena-kljucna-pravila-za-sigurnije-internetsko-okruzenje

Pisane vijesti