U Skopju potpisan Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Makedonije za godine 2009.–2011.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić danas je u Skopju potpisao Program kulturne suradnje s ministricom kulture Republike Makedonije Elizabetom Kančeskom - Milevskom za godine 2009.–2011.

Ministri su tom prigodom izrazili obostrano zadovoljstvo potpisivanjem ovog Programa koji će ojačati suradnju dviju država u svim segmentima kulture te u boljem povezivanje kulturnih institucija. Kulturna suradnja najvećim će se dijelom odvijati u razmjeni kulturnih manifestacija kao što su likovne izložbe, glazbeni koncerti, kazališna gostovanja i sl.

Prije potpisivanja održan je bilateralni sastanak dvoje ministara kojom prilikom je ministar Biškupić makedonskoj ministrici uputio zamolbu za pomoć u realizaciji postavljanje spomenika Marka Marulića u Bitoli. Isto tako zamolio je i za pomoć oko financiranja rada Zajednice Hrvata u Makedoniji.Oboje ministara su uvjerenja da će kulturna razmjena i suradnja doprinijeti boljem uzajamnom poznavanju i razumijevanju hrvatskog i makedonskog naroda. Posebna pozornost posvećivat će se i zadovoljavanju kulturnih potreba hrvatske i makedonske manjine. Imajući to u vidu, ministar Biškupić se za vrijeme svog posjeta susreo se i sa predstavnicima Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji. Tom prigodom je Zajednici donirao oko 150 naslova knjiga.Ministra Biškupića primio je i predsjednik Vlade Republike Makedonije g. Nikola Gruevski koji je tom prigodom uručio službeni poziv premijeru Ivi Sanaderu da prisustvuje svečanom otvorenju Spomen kuće Majke Tereze u Skopju 30. siječnja 2009. Razgovaralo se i o kulturnim projektima u sklopu međunarodne kulturne razmjene. Kao predsjednika Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama Vlade RH ministra Biškupića primio je i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan koji se zahvalio Vladi RH i premijeru dr. Ivi Sanaderu na svemu što su učinili za Makedonce i Makedonsku pravoslavnu crkvu, što se odnosi i na izgradnju makedonsko pravoslavne crkve u Zagrebu.
 

 
Ministar Biškupić u sklopu jednodnevnog posjeta razgledao je i arheološku izložbu „Vučedol mit koji traje“ u Muzeju Makedonije. Izložba je rezultat dugogodišnje suradnje Arheološkog muzeja u Zagrebu i arheološkog muzeja pri Muzeju Makedonije. Izložba broji oko stotinjak najvrjednijih izložaka poznate vučedolske kulture, koja je ponikla na prostorima istočne Slavonije i Srijema. 

>> Web stranice Ministarstva kulture Republike Makedonije
 

Najave