U Rijeci održana edukativna radionica o problematici strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja SLAPP tužbi

Slika /slike/fotogalerija/2023godina/SLAPP tužbe radionica/slapp radionica 1.jpg

7. lipnja 2023. - Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske nastavlja s održavanjem edukativnih radionica o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja – SLAPP-tužbi, s kojima se suočava medijski sektor, pa je tako radionica u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Rijeci okupila brojne predstavnike hrvatskog pravosuđa i medija.

Uz članove stručne radne skupine Ministarstva kulture i medija, na radionici su kao predavači i panelisti sudjelovali državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža - Nikolić, izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta u Zagrebu, sudac Vrhovnog suda Željko Pajalić, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Duško Miljuš te glavni urednik 24sata Ivan Buča, dok je radionicu moderirala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček – Fila. U raspravi na radionici sudjelovali su predsjednik Županijskog suda u Rijeci dr. sc. Vlado Skorup te sutkinje i suci sa Županijskog i Općinskog suda u Rijeci te Crikvenici.


 
Problem zlouporabe strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja prepoznat je u cijeloj Europskoj uniji te je Europska komisija 27. travnja 2022. objavila prijedlog Direktive o zaštiti osoba uključenih u javno sudjelovanje od očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka („strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja”) i preporuke državama članicama o SLAPP tužbama koje podrazumijevaju i aktivnosti edukacija, koje smo u Hrvatskoj, ne čekajući prijedlog Direktive, sustavno počeli provoditi već 2021. godine.
 
Okrugli stol - javna rasprava te prva radionica o problematici SLAPP tužbi održani su u Zagrebu u rujnu i prosincu 2021. godine te je jedan od zaključaka tih rasprava bio upravo potreba održavanja edukacija i u drugim dijelovima Hrvatske, nakon čega su uslijedile stručne radionice u Splitu, Osijeku i Varaždinu. Posljednjom u nizu, radionicom u Rijeci edukacijama su obuhvaćeni svi Regionalni centri Pravosudne akademije u Hrvatskoj, čime je dan dodatni doprinos jačanju svijesti u stručnoj i općoj javnosti o negativnim posljedicama strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja, kao i načinima kako ih suzbijati.


 
Slijedom svih dosadašnjih aktivnosti, Ministarstvo kulture i medija pred donošenjem je krovnog srednjoročnog akta strateškog planiranja, Nacionalnog plana razvoja kulture i medija od 2023. do 2027. godine, u kojem je jedna od zacrtanih mjera, s ciljem osiguranja zaštite novinara od neosnovanih i zlonamjernih sudskih postupaka, uspostava mehanizma za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi. Takva će se odredba implementirati u novi Zakon o medijima čije je donošenje u planu u ovoj godini.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica