Čestitka ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu Međunarodnog dana arhiva

Slika /slike/fotogalerija/HDA Zagreb/IMG_7758.jpg

Foto: Hrvatski državni arhiv

Svim arhivisticama i arhivistima i svima koji zajedno s njima čuvaju neprocjenjivo arhivsko blago, čestitamo Međunarodni dan arhiva!

Ovogodišnja tema Zvuci, slike i književna riječ u arhivima pridonosi vidljivosti arhivskoga gradiva i promicanju svijesti o važnosti njegova očuvanja, ali i afirmiranja kao neizostavnog dijela pisane baštine kulture i identiteta.

I ove je godine struka pripremila bogati program diljem Hrvatske u okviru Međunarodnog tjedna arhiva, od prigodnih izložbi i zanimljivih predavanja, preko radionica i skupova do predstavljanja publikacija temeljenih na arhivskom gradivu. Sve te promidžbene aktivnosti skreću pozornost na neprocjenjive vrijednosti naših arhiva, njihovu važnost i aktivnu ulogu u zajednici i suvremenom društvu.

Podsjećamo kako je očuvanje arhivskog gradiva jedan od prioriteta Ministarstva kulture i medija, koje je uvrstilo digitalnu transformaciju arhivskih zapisa u Nacionalni plan oporavka i otpornosti kao jednu od ključnih reformi i investicija, kako bismo ojačali nacionalni arhivski informacijski sustav, omogućili učinkovitije pružanje usluga, bržu razmjenu podataka, smanjenje troškova, transparentnost poslovanja i zaštitu prava građana.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica