U povodu 85. obljetnice rođenja velikana hrvatske književnosti - otvorena „Spomen soba Ive Brešana“

  • Slika
  • Slika

Foto: Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

27. svibnja 2021. – U čast velikanu hrvatske književnosti koji je svojim bogatim umjetničkim opusom ostavio veliku vrijednost građanima grada Šibenika, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku preuredilo je i prenamijenilo svoj kazališni foaje u „Spomen sobu Ive Brešana“.

Na svečanom otvorenju u povodu 85. obljetnice Brešanova rođenja, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je kako su izloženi Brešanovi „libri“ zapravo žive knjige univerzalnih tema koje svoj život nastavljaju kroz naše ruke, kroz suvremena čitanja. Naglasivši važnost Brešanovog stvaralaštva, državni je tajnik izrazio uvjerenje kako će prostor Spomen sobe biti od velike vrijednosti za kulturni život grada Šibenika.
 
Jedan od naših najizvođenijih dramatičara u inozemstvu, Ivo Brešan svojim se djelima upisao u antologiju hrvatske dramske književnosti među kojima su od posebne vrijednosti Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Nečastivi na Filozofskom fakultetu, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Anera te antologijski scenariji za filmove Kako je počeo rat na mome otoku i Maršal. Spomen soba priznanje je i podsjetnik na njegov plodni opus, a uz izložena Brešanova književna djela, fotografije i svakodnevne predmete, uređenjem u multifunkcionalni prostor planira se održavanje monodrama i drama komornijeg tipa, simpozija, koncerata te poetsko-glazbene večeri Arsenov Feral.



 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica