U Pazinu nastavak 7. izdanja međunarodnog festivala slikovnice OVCA U KUTIJI

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

FOTO: Marko Cerovac

14. rujna 2022. – Nakon gostujućeg održavanja u Novoj Gradiški u svibnju ove godine, sedmo izdanje međunarodnog festivala slikovnice OVCA U KUTIJI nastavlja se tijekom rujna u svom gradu domaćinu Pazinu.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja i programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić jučer je otvorila gostujuću izložbu ilustracija makedonskih umjetnika „Dom bez granica“, a danas je sudjelujući na okruglom stolu „Zašto čitati slikovnice? Slikovnice za sve uzraste“ govorila o nacionalnom programu poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ Ministarstva kulture i medija koji na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi.
 
Podsjetimo, program je pokrenut u Godini čitanja kao jedna od aktivnosti Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a jedan od njegovih glavnih ciljeva je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja na važnost čitanja djeci, razvoja rane pismenosti kao i čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija osigurat će slikovnice za djecu, koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti sukladno dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina).
 
Ciljevi festivala OVCA U KUTIJI su prije svega promocija slikovnice kao visokovrijedne književne i likovne vrste, povezivanje umjetnika iz Hrvatske i svijeta kako bi se otvorile mogućnosti za rad na zajedničkim projektima te stvaranje novog hrvatskog centra slikovnice u kojemu će se okupljati stvaratelji i ljubitelji slikovnica. Ovogodišnje izdanje donosi raznolik program, uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja domaćih i stranih slikovnica te književne susrete i razgovore s piscima i ilustratorima. Bit će tu i kreativnih radionica pisanja i ilustriranja slikovnica, izložbi, predstavljanje slikovnica nagrađenih za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI, a poseban dio festivala tzv. OFF program namijenjen je odrasloj čitateljskoj publici.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica