Matica dobrih knjiga: otvoren prvi festival knjige u Matici hrvatskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

15. rujna 2022. – Matica hrvatska nastavlja s bogatim programom obilježavanja 180 godina djelovanja pa je tako pokrenula i svoj vlastiti festival knjige na kojemu će tijekom četiri dana održavanja pod sloganom Matica dobrih knjiga okupiti brojne sudionike iz svijeta nakladništva te javnosti predstaviti nova knjižna izdanja uz zanimljiv popratni program.

Na svečanom otvorenju Festivala u Zagrebu izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak izrazio je veliko zadovoljstvo što Matica hrvatska upravo u svojoj obljetničkoj godini pokreće svoj prvi festival knjige, ističući kako su upravo temelji Matičina djelovanja vezani uz knjigu te afirmaciju i očuvanje hrvatskoga  jezika.

Uz čestitke Matici na odvažnosti i snazi, zaželio je da s novim idejama i ubuduće nastavi koračati u hrvatsku budućnost te da i dalje ostvaruje svoju ulogu čuvara hrvatskog identiteta, kulture, jezika i riječi. „Njegujući književnu riječ Matica je iznjedrila brojne pisce i pjesnike, prevoditelje, mislioce i esejiste, ali i znanstvenike koji su se bavili hrvatskom riječi, njezinim životom i mijenama, od daleke prošlosti do naše suvremenosti“, rekao je državni tajnik Poljičak te istaknuo kako su posebna vrijednost Matice njezini ogranci u cijeloj Hrvatskoj i njihova književno-nakladnička djelatnost koja čitateljima predstavlja specifičnosti različitih podneblja svjedočeći o književnom i povijesnom bogatstvu hrvatske kulture. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Matice hrvatske Miro Gavran te književnog tajnika i umjetničkog direktora festivala Božidara Petrača okupljenima su predstavljena Izabrana djela Ive Brešana.
 
Prvi festival knjige u Matici hrvatskoj trajat će od 15. do 18. rujna 2022. godine, a na njemu će uz Maticu i njezine ogranke sudjelovati i gostujuće nakladničke kuće: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom četiri festivalska dana bit će predstavljeno 40-ak novih izdanja, a posjetitelji će moći uživati i u glazbenom programu te izložbama.

Program preuzmite na poveznici:
https://www.matica.hr/.../prvi-festival-knjige-u-matici.../
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica