U Ministarstvu kulture i medija održan sastanak predstavnika nacionalnih koordinatora Kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika


10. studenog 2023. - Drugi po redu koordinacijski sastanak nacionalnih predstavnika Kulturnih ruta Vijeća Europe koje prolaze Hrvatskom održan je u Ministarstvu kulture i medija s ciljem boljeg umrežavanja kao i upoznavanja s aktivnostima i planovima u provođenju programa.

Sastanak je vodila predstavnica Hrvatske u Proširenom parcijalnom sporazumu za Kulturne rute Vijeća Europe i voditeljica Službe za pokretnu, nematerijalnu i etnografsku baštinu Tatjana Horvatić. Prisutne je obavijestila o dogovorenoj suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom u mogućem promoviranju kulturnih ruta u Hrvatskoj putem njihovih mrežnih stranica te mogućnostima daljnjeg razvoja programa u 2024. godini. Izrazila je zadovoljstvo upoznavanjem i umrežavanjem novih članova, s obzirom na to da je broj ruta koje prolaze Hrvatskom znatno porastao u posljednjih godinu dana.

Voditeljica Službe za Kreativnu Europu Anera Stopfer predstavila je rad Deska Kreativne Europe - ureda Kultura pri Ministarstvu kulture i medija te mogućnosti i načine na koje se predstavnici i članovi Kulturnih ruta mogu povezati i ostvariti suradnje na europskoj razini putem Programa Kreativna Europa. Poseban naglasak stavila je na nedavno otvoren natječaj za Europske projekte suradnje s rokom za predaju projektnih prijedloga 23. siječnja 2024. godine.
 
Podsjetimo, Vijeće Europe pokrenulo je program Kulturne rute Vijeća Europe 1987. godine s ciljem predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta te oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora. Uz očuvanje prirodne i kulturne baštine program promiče održivi razvoj, potiče obrazovanje, edukativnu i kulturnu razmjenu, a obogaćivanjem kulturne turističke ponude otkriva manje atraktivne i poznate destinacije u kojima potiče kulturni, društveni i ekonomski razvoj.
 

Pisane vijesti