O suvremenim izazovima u području očuvanje baštine, okoliša i obrazovanja ministrica Obuljen Koržinek održala govor na 42. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

10. studenog 2023. godine - U sklopu službenog boravka u Parizu ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je jutros u ime Vlade Republike Hrvatske na Pariškom mirovnom forumu. Ovogodišnji forum posvećen je raspravi o klimatskim promjenama i traženju učinkovitih odgovora na najveće ekonomske, političke i sigurnosne izazove današnjice.

Uz uvodno obraćanje i moderiranje rasprave domaćina, francuskog predsjednika Emanuela Macrona, na središnjem panelu sudjelovali su predsjednik Kenije William Ruto, predsjednik Gane Nana Akufo-Addo, predsjednica Barbadosa Sandra Mason, belgijski premijer te predstavnici međunarodnih organizacija, između ostalih MMF-a, Svjetske banke i OECD-a.

Predvodeći izaslanstvo Republike Hrvatske na 42. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koja ove godine predstavlja svjetski laboratorij ideja za nove multilateralne pristupe u donošenju važnih odluka o suvremenim pitanjima vezanima uz očuvanje baštine, okoliša i obrazovanja, ministrica Obuljen Koržinek obratila se prisutnim izaslanstvima naglasivši važnost osnaženog multilateralizma kao jedinog mogućeg odgovora na brojne izazove s kojima se suočavamo. Od klimatskih promjena i ekstremnih prirodnih katastrofa do pandemije, ali i s njima povezanim geopolitičkim poremećajima, eskalacijom oružanih sukoba i migracija, ministrica je posebno izdvojila i rusku agresiju na Ukrajinu koju je Republika Hrvatska osudila od prvog dana te u tom smislu istaknula podršku Ukrajini. Zaključila je da nijedna država ne može sama riješiti globalne izazove, već se oni moraju rješavati zajednički te je u tom kontekstu pozdravila povratak SAD-a u UNESCO.

U svom obraćanju ministrica Obuljen Koržinek posebno se osvrnula na vodeću ulogu UNESCO-a u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja u područjima nadležnosti organizacije, pohvalivši podršku brojnim konkretnim inicijativama te reagiranju u kriznim područjima. Također je istaknula kako je, suočena s globalnim posljedicama pandemije COVID-19, praćenima nizom razornih potresa koji su pogodili glavni grad Zagreb i okolicu, Republika Hrvatska definirala jasnu viziju svog budućeg razvoja s jasno određenim ciljevima održivosti. Istaknula je i hvalevrijedne inicijative u kojima Hrvatska daje svoj aktivni doprinos: stupanje na snagu Globalne konvencije o priznavanju kvalifikacija za visoko obrazovanje, sudjelovanje Hrvatske na Mondiacultu 2022, projekt mapiranja morskog dna - prvoj međunarodnoj istraživačkoj misiji pod pokroviteljstvom UNESCO-a kojim je dokumentirana bogata podvodna baština na obalama Skerki i u Sicilijanskom kanalu te ponovno potvrđen status UNESCO-ova centra 2. kategorije Centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

Ministrica se na marginama Opće skupštine sastala s glavnom ravnateljicom UNESCO-a Audrey Azouley, zamjenikom glavne ravnateljice Ernestom Ottoneom i s direktorom Svjetske baštine Lazareom Eloundoum. Na sastancima s vodećim osobama UNESCO-a razgovaralo se o projektima koje Hrvatska realizira u okviru UNESCO-a, o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, daljnjem razvoju UNESCO-ova Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, suradnji u području obrazovanja i znanosti kao i skorom summitu o umjetničkom obrazovanju. 

Za vrijeme trajanja Opće skupštine članovi izaslanstva Republike Hrvatske ciljano sudjeluju na tematskim zasjedanjima u skladu s prioritetima Republike Hrvatske. Podsjećamo, Republika Hrvatska aktivna je članica UNESCO-a i sudjeluje u brojnim projektima i inicijativama koje je UNESCO pokrenuo. Kao država članica predani smo promicanju svih područja nadležnosti UNESCO-a u svoj njihovoj raznolikosti koristeći ih kao most za približavanje održivom društvenom, gospodarskom i ljudskom razvoju.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi