U Ministarstvu kulture i medija određene potrebne aktivnosti za suzbijanje piratizacije audiovizualnih djela

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

28. listopada 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek s državnim tajnikom Krešimirom Partlom i suradnicima održala je inicijalni sastanak o rastućoj piratizaciji audiovizualnih djela i sve učestalijem kršenju autorskih prava na audiovizualne sadržaje. Na sastanku je zaključeno kako je nužno osnažiti i modernizirati Koordinacijsko tijelo za provedbu prava intelektualnog vlasništva, koje je utemeljeno još 2010., te utvrditi ulogu Ministarstva kulture i medija, Agencije za elektroničke medije, HAKOM-a i CARNET-a u tom tijelu. Također, zaključeno je kako će se poduzeti konkretni koraci s ciljem rješavanja rastuće piratizacije poput jačanja zakonske regulative i njezine prilagodbe novim tehnologijama, zatim edukacije, promotivne kampanje te međunarodne suradnje radi učinkovite borbe protiv prekogranične nelegalne aktivnosti.

Na inicijativu Zajednice kreativne i kulturne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ministarstvo kulture i medija, kao nadležno tijelo za zaštitu i promociju audiovizualnih djela, nadležno za elektroničke medije i nadležno za Zakon o autorskim i srodnim pravima sazvalo je sastanak na kojem su sudjelovali svi relevantni dionici vezani uz temu kršenja autorskih prava, predstavnici nadležnih ministarstava, agencija, zavoda i telekomunikacijskih operatera i Hrvatske gospodarske komore, s ciljem dogovora o poduzimanju djelotvornih i primjerenih mjera protiv aktivnosti kojima se povređuju prava intelektualnog vlasništva u internetskom i izvanmrežnom okruženju, kao i pokretanja kampanje za osvještavanje građana o nelegalnom postupanju.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je nužnost zajedničkog djelovanja svih zainteresiranih dionika s ciljem suzbijanja piratizacije te među ostalim, predložila i uključivanje ove teme u programe medijske pismenosti, odnosno edukacije u redovitoj nastavi u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih.

Državni tajnik Krešimir Partl naveo je kako se prema dobivenim neslužbenim procjenama  godišnje izgubi otprilike 15 milijuna eura samo na ilegalni sadržaj putem digitalnog televizijskog emitiranja putem interneta (IPTV) te da je riječ o problemu koji je nužno suzbiti međuresornom suradnjom i podizanjem svijesti o tome kako je zlouporaba audiovizualnog sadržaja kazneno djelo.

Nakon izlaganja člana Vijeća za elektroničke medije Željka Topića o aktualnom stanju te pregledu zakonske regulative vezane uz problem kršenja autorskih prava, sudionici sastanka naveli su kako podržavaju tu inicijativu te istaknuli svoje prijedloge o konkretnim mjerama s ciljem smanjenja piratizacije.  



Pisane vijesti