U kazalištu Gdański Teatr Szekspirowski otvara se festival „Hrvatski tjedan“

9. rujna 2021. -  Festival „Hrvatski tjedan“ otvara se koncertom benda Tamara Obrovac Quartet u kazalištu Gdański Teatr Szekspirowski, a 15. izdanje festivala usredotočeno je na suvremeni umjetnički izričaj i pripada ciklusu pod nazivom Kazališta Europe i svijeta.




Festival je bio zamišljen kao dio kulturnog programa tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., ali je zbog pandemije odgođen te se održava od 9. do 15. rujna 2021.

Bogatim umjetničkim programom hrvatska kultura predstavlja se u gotovo svim područjima: glazbe, filma, kazališta, plesa i književnosti. Publika će imati prilike vidjeti dvije filmske projekcije: filmove „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića i „Kratki izlet“ Igora Bezinovića. Najzastupljenije bit će kazališna i plesna umjetnost. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prikazat će online predstavu „Tri zime“ u režiji Ivice Buljana, Zagrebačko kazalište mladih predstavu „Črna mati zemla“ Dore Ruždjak Podolski, a Kazalište Mala scena predstavu za najmlađe „Priča o oblaku“ u režiji Ivice Šimića. Plesnu umjetnost zastupat će Zagrebački plesni ansambl predstavom „Staging a Play. Tartuffe“ koreografa Matije Ferlina te grupa BADco. izvedbom „Nemogućih plesova“.
Dva književna predstavljanja također su vezana za kazališni kontekst, te će stoga biti predstavljen roman Kristiana Novaka „Črna mati zemla“ u prijevodu na poljski jezik, u izdanju jedne od najpoznatijih poljskih izdavačkih kuća „Pogranicze“. Na Festivalu će se predstaviti i Antologija suvremene hrvatske drame „Generacija prekinute mladosti“ na poljskom jeziku koja osim prijevoda dramskih tekstova nudi i kazališno-povijesni kontekst suvremene hrvatske drame. Jedna od drama iz Antologije, „Susret“ Nine Mitrović, koncertno će se čitati u režiji Macieja Konopińskog.
Festival će obogatiti predavanja i razgovori, te će posebna savjetnica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, Iva Hraste Sočo govoriti o kulturi kao brendu, Snježana Banović će predstaviti knjigu „Kazalište za narod“. Hrvatska turistička zajednica predstavit će „Ljepote Hrvatske na filmskom platnu“ čime će Hrvatska biti prikazana kroz scenografije svjetskih filmskih i televizijskih produkcija.

Festival je organiziralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, kazalište Gdański Teatr Szekspirowski i Fundacija Theatrum Gedanense, uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Poljskoj.


Tydzień Chorwacki | GTS (teatrszekspirowski.pl)



 

Pisane vijesti