Sućut ministrice povodom odlaska vrhunske operne umjetnice Blaženke Milić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska vrhunske operne umjetnice, primadone Blaženke Milić.​

"Svojim je voluminoznim glasom, stilistički iznijansiranim i scensko dojmljivim interpretacijama opernih uloga, Blaženka Milić obilježila višedesetljetnu epohu operne produkcije u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Godinama je nosila sopranski repertoar hrvatskih kazališta, a bez njezinih interpretacija program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu desetljećima bi bio nezamisliv. Gotovo da i nema hrvatske operne scene na kojoj nije gostovala, kao niti uloge dramskog sopranskog repertoara u kojoj nije nastupila.

Glasovita Gotovčeva Đula, Puccinijeva Tosca i Mimi, Verdijeva Aida i Abigaille, Blaženka Milić bila je jedna od rijetkih hrvatskih pjevačica koja je mogla interpretirati Wagnerove heroine i steći komplimente vrhunskih svjetskih dirigenata poput Herberta von Karajana. Unatoč brojnim ponudama iz inozemstva, njezini životni prioriteti bili su prije svega obitelj čime je obogatila i privilegirala hrvatsku opernu scenu.

Njezini uspjesi i priznanja, a zasluženo ih je dobila i od struke i publike, ostat će zapisani zlatnim slovima u povijesti naše nacionalne kulture, a oni koji su ju osobno poznavali u živoj će uspomeni zadržati njezinu velikodušnost, požrtvovnost i vedar duh. Upravo zato za Blaženkom Milić, našom dragom „Bajkom“ ostaje bolna praznina i tuga."



Pisane vijesti