U Helsinkiju otvorena izložba "Nikola Tesla – Čovjek koji je rasvijetlio svijet"

U četvrtak 25. ožujka 2010. na uglednom finskom sveučilištu Alvar Aalto u Helsinkiju otvorena je izložba "Nikola Tesla – Čovjek koji je rasvijetlio svijet".

Ova putujuća multimedijska izložba sa zanimljivim video materijalima i zvučnom kulisom te interaktivnim funkcionalnim napravama Teslinih izuma predstavlja Teslin životni put od rodnoga Smiljana do Amerike, slojevitost povijesnih događanja, njegova istraživanja na polju prijenosa energije, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča te njegove svjetski poznate izume i patente koji su pokrenuli i promijenili svijet i danas čine osnovu najnovijim tehnologijama.

Izložbu je otvorio dekan Fakulteta za znanost i tehnologiju Alvar Aalto sveučilišta prof. Matti Pursula koji je, uz zahvalu na organizaciji izložbe o Tesli i njegovim doprinosima svjetskoj znanosti, rekao kako će ova izložba pridonijeti i daljnjem jačanju ionako dobrog partnerstva Finske i Hrvatske u područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja. Jedan od autora stručne koncepcije Mario Filipin detaljno je predstavio život i rad Nikole Tesle. Veleposlanik Republike Hrvatske u Finskoj dr. sc. Damir Kušen zahvalio je sveučilištu Alvar Aalto i svim institucijama koje su pridonijele organizaciji izložbe i posebno istaknuo kako je upravo Finska kao globalna predvodnica visoke tehnologije i inovacija odlično mjesto za prezentaciju Teslinih vrhunskih izuma i postignuća. Otvorenju izložbe, uz potpredsjednika Alvar Aalto sveučilišta Jorme Kyyrä, državnog podtajnika u finskom Ministarstvu vanjskih poslova Pekke Huhtaniemia, direktora Tehničkog muzeja Davora Fulanovića, nazočili su i brojni profesori i studenti finskih sveučilišta, predstavnici diplomatskog zbora i hrvatske zajednice u Finskoj.

Izložba je ostvarena u organizaciji Tehničkog muzeja u Zagrebu i Hrvatskog povijesnog muzeja s helsinškim sveučilištem Alvar Aalto uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te posredstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Helsinkiju.

Najave