U Godini Marka Marulića otvoreno 13. izdanje manifestacije Noć knjige

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA / MKM

23. travnja 2024. - Uz predstavljanje rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj i rezultata literarnog natječaja koji je pod nazivom „Svijet kao začarana šuma“ u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je ovogodišnja manifestacija Noć knjige za koju je najavljeno više od 1150 programa i akcija diljem Hrvatske.

Uz Zajednicu nakladnika i knjižara Noć knjige organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Organizatori su najavili sudjelovanje 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojnih antikvarijata, knjižara, nakladnika, fakulteta, učeničkih domova, domova za starije, muzeja, bolnica, pa čak i jednog zatvora, a programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.
 
Nakon pozdravnih govora glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanke Stričević i predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavka Kozine, manifestaciju Noć knjige otvorila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
 
Osvrnuvši se na predstavljeno istraživanje agencije Kvark koje je pokazalo da se čitanost u Hrvatskoj nije značajno promijenila, ali se posljednjih godina uočava njezin stalni postupni pad, ministrica je zaključila da podatci istraživanja ne idu u prilog zagovornicima čitanja, ali da Ministarstvo s nakladnicima, knjižarima, knjižničarima i svim ostalim partnerima neće odustati od mjera za poticanje čitanja, a posebno razvoja publike i privlačenje čitatelja.

Podsjetila je kako Ministarstvo podržava brojne oblike promicanja knjige i književnosti, od osuvremenjivanja postojećih mjera podrške književno-nakladničkom sektoru, putem dodjele potpora knjizi i otkupa knjiga za knjižnice po novom modelu, preko mjera zaštite autorskih prava povećanjem sredstava za isplatu naknada na temelju prava javne posudbe i stimulacija za poticanje književnog stvaralaštva te mjera potpora organizatorima književnih manifestacija, sajmova, festivala u zemlji i inozemstvu, tribina i izdavačima časopisa i elektroničkih publikacija, sve do nagrada najboljim knjižarama i financiranja književnih programa koje same knjižare organiziraju kako bi privukle kupce i čitatelje knjiga. 

Dodala je kako će sve mjere početi davati veće rezultate u višegodišnjoj perspektivi te zahvalila svim dionicima knjižnog lanca na konstruktivnom dijalogu i suradnji kojom se uvelike unaprijedio knjižni sektor. Najavila je kako će se te aktivnosti i programi povećati posebno u kontekstu novih medija i novih čitateljskih navika te dodala kako će Ministarstvo i dalje provoditi Nacionalnu strategiju poticanja čitanja koju je zajedno s programom Rođeni za čitanje donijela Vlada. „Poticanje knjige i čitanja važno nam je ne samo u smislu osobnog razvoja svakog pojedinca, a posebno djece i mladih, nego i za održavanje društva vitalnim i zdravim, sposobnim da se odupre brojnim suvremenim izazovima“, naglasila je ministrica te zaključila kako će svaka osoba koju pretvorimo u čitatelja kvalitetnije pridonijeti razvoju društva u cjelini.
 
Sve informacije o programima manifestacije Noć knjige potražite na: nocknjige.hr

Pisane vijesti