Predstavljeni rezultati prve godine istraživanja pilot-projekta utvrđivanja podrijetla muzejske građe oduzete tijekom i nakon Drugog svjetskog rata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: MDC / MKM
 

23. travnja 2024. - U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je  znanstveno-stručni skup na kojem su sudionici „Pilot-projekta utvrđivanja podrijetla muzejske građe oduzete tijekom i nakon Drugog svjetskog rata“ predstavili rezultate svojih istraživanja. Pilot-projekt pokrenulo je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Muzejskim dokumentacijskim centrom, prva radionica održana je 31. siječnja 2022., a danas su predstavljeni rezultati istraživanja stručnjaka devet odabranih muzeja.

Ministrica kulture i medija u svom uvodnom govoru istaknula je da je na samom početku svog mandata kao jedan od ciljeva postavila započinjanje sustavnog bavljenja temom oduzetih umjetnina tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Izrazila je zadovoljstvo što je projekt istraživanja podrijetla muzejske građe okupio i mlađu generaciju kustosa i dokumentarista te da ovaj projekt predstavlja velik i važan prvi korak u ispravljanju nepravdi učinjenih prije više od sedam desetljeća, a koje su se godinama negirale i nije bilo političke volje za rad na utvrđivanju činjenica.

Dugoročni je cilj ovog projekta razvoj metodologije za sustavno istraživanje provenijencije umjetnina u hrvatskim muzejima, unaprjeđenje struke i stručne edukacije. „Ova je tema od mog prvog mandata bila visoko na ljestvici prioriteta, premda su nas starije kolege uvjeravale da je nije moguće provesti“, podsjetila je ministrica i dodala kako su već izmjenama Zakona o arhivima stvoreni preduvjeti za ambicioznije istraživanje. „Hrvatska nije zemlja koja je izvan svojeg teritorija posezala za tuđom imovinom, nemamo kolonijalnu povijest s kojom se suočavaju veliki svjetski muzeji“, naglasila je ministrica i dodala kako nažalost imamo iskustvo da su režimi u razdoblju između 1940. i 1945. kao i nakon '45. oduzimali privatno vlasništvo, od čega je jedan dio završio u muzejima. Najavila je da će uz dosadašnju podršku projektu Ministarstvo izdvojiti i dodatna sredstva kako bi se stručnjaci mogli posvetiti istraživanju podrijetla muzejske građe i kako bi iskustvo muzealaca mogli preuzeti i ostali u drugim baštinskim ustanovama.
 
Ministrica je zahvalila kolegama u Ministarstvu kulture i medija koji su u suradnji s djelatnicima Muzejskog dokumentacijskog centra na čelu s ravnateljicom Majom Kocijan pokrenuli i razvijaju projekt s jednakim intenzitetom i entuzijazmom, a posebno voditeljicama projekta profesorici na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru dr. sc. Antoniji Mlikoti i znanstvenoj savjetnici Strossmayerove galerije starih majstora HAZU dr. sc. Ljerki Dulibić, kao i svim istraživačima zaslužnima za rezultate koji se danas predstavljaju široj javnosti.
 
U okviru skupa prezentirani su rezultati istraživanja stručnjaka devet muzeja: Muzeja za umjetnost i obrt, Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, Muzeja grada Zagreba, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Hrvatskog povijesnog muzeja, Etnografskog muzeja, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Muzeja Slavonije. Skup je održan u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra i Hrvatske zaklade za znanost, projekta „Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama“ koji se provodi u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU.

Rezultati dosadašnjeg istraživačkog rada bit će objavljeni u časopisu Muzeologija u izdanju MDC-a kako bi tema postala dostupnom široj muzejskoj zajednici. Očekuje se da će se ovaj istraživački rad nastaviti i proširiti na sve ostale muzeje i baštinske ustanove.



Pisane vijesti