2.5 milijarde eura izdvojit će se za program Kreativna Europa 2021. – 2027.

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta službeno je usvojena i potvrđena Uredba o programu Kreativna Europa za sljedeće sedmogodišnje razdoblje (2021. – 2027.).



Cilj tog europskog programa podrške kulturnom i kreativnom sektoru jest promidžba europske kulture koja doprinosi jačanju europskog identiteta.

U programu Kreativna Europa 2021-2027 naglasak će biti na zaštiti europske kulturne i jezične raznolikosti, a velika pažnja će biti posvećena i oporavku kulturnog i kreativnog sektora od posljedica pandemije bolesti COVID-19. U skladu s tim, poticat će se i inicijative za povećanje konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora.

Bit će pružena potpora prekograničnim suradnjama i koprodukcijama, distribuciji europskog stvaralaštva te osnaživanju europskog medijskog sektora i kritičkog pristupa medijskom sadržaju. Unutar međusektorskog programa koji spaja kulturu i medije naglašene će biti teme novinarstva i sloboda medija te medijske pismenosti.

Zastupnici Europskog parlamenta glasanjem su također potvrdili i programe Erasmus + i Europske snage solidarnosti.

U nadolazećem sedmogodišnjem razdoblju za program Kreativna Europa bit će izdvojeno 2.5 milijarde eura. Nakon potvrđivanja Uredbe slijedi potpisivanje i objava u službenom glasniku Europske unije.


>>>  MEPs approve the EU’s new culture programme

















 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica