U CroAtriumu NSK-a predstavljena vrijedna zbirka pisama Ivana Lučića Trogiranina

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

14. studenog 2022. – U CroAtriumu, novouređenom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavljena je Epistolarna zbirka oca hrvatske povijesne znanosti, hrvatskog povjesničara, pravnika i kartografa Ivana Lučića Trogiranina, koju je NSK uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija RH otkupila za svoju Zbirku rukopisa i starih knjiga.

Zbirka Lučićevih pisama, koja predstavlja doprinos temeljima hrvatske historiografije, otkupljena je kako bi se na jednom mjestu okupila, pohranila i čuvala vrijedna povijesna građa te tako bila dostupna javnosti u digitalnim zbirkama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Takvu cjelovitu epistolarnu zbirku ne posjeduje nijedna baštinska ustanova u Hrvatskoj.
 
U svom uvodnom obraćanju ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetila je kako je Ivan Lučić iznimno važna figura hrvatske kulture, ne samo zbog svoje pripadnosti europskom kulturnom i znanstvenom krugu 17. stoljeća već i kao začetnik mnogih važnih inicijativa koje su Hrvatsku pozicionirale kao važnu točku istraživačkog promišljanja i kulturnog uvažavanja. Ministrica je, iz perspektive naših današnjih izazovnih vremena za kulturne djelatnosti, istaknula hrabrost i zalaganje Ivana Lučića za razmjenu mišljenja, suradnju, naglašavanje dijaloga koji je kako nekad, tako i danas ostao u temeljima opstanka naše kulture i civilizacije.

Istaknuvši kako je Ministarstvo kulture i medija sa zadovoljstvom pomoglo realizirati nabavu Lučićevih ručno pisanih pisama koja je razmjenjivao sa svojim suvremenicima, njegova epistolara važnog za izgradnju ne samo povijesnog već i kulturnog identiteta, ministrica je zahvalila knjižničarskoj i povjesničarskoj struci na uloženom trudu u analizi i brižnom čuvanju kako ove nove zbirke, tako i cjelokupne Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK-a, iznimno važnog arhiva naše kulture. Izrazila je uvjerenje da će novi prostor CroAtriuma  - Centra za istraživanje, razvoj i promociju zbirke Croatica – pridonijeti boljoj vidljivosti bogatstva pisane baštine.
 
Okupljene je pozdravila glavna ravnateljica NSK-a prof. dr. sc. Ivanka Stričević, a novonabavljenu epistolarnu zbirku predstavile su prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te koordinatorica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK-a dr. sc. Irena Galić Bešker. Tom je prilikom javnosti predstavljena i nova programska djelatnost CroAtriuma usmjerena na predstavljanje i interpretaciju djela nacionalne zbirke Croatica u suvremenim multimedijskim, interaktivnim i digitalnim oblicima.



Pisane vijesti | Društvo i zajednica