U 17. Noći muzeja otvoren Romski edukacijsko-kulturni centar Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali SARA"

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Vlada RH

28. siječnja 2022. – U okviru manifestacije Noć muzeja predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića otvorio je Romski edukacijsko-kulturni centar Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali SARA".

Predsjednik Vlade podsjetio je na konkretnu potporu izgradnji Romskog memorijalnog centra u Uštici i Zida boli koji više nego zorno prikazuje kako smo sagledali povijesni aspekt, pa i one najtamnije trenutke. „Tema obrazovanja je presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo, kako bi najmlađi pripadnici romske zajednice ostali u školskom ciklusu do kraja“, istaknuo je predsjednik Vlade i dodao kako će se nastaviti projekt koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo 2020. godine, kada je donesen kurikulum za nastavni predmet „Jezik i kultura romske nacionalne manjine“ u osnovnim i srednjim školama u tzv. modelu C. Taj će projekt, zaključio je premijer, zasigurno pridonijeti čuvanju identiteta, specifičnosti jezika i kulture te će poslati i signal mladim Romima da i u školi imaju osjećaj baštinjena svojega identiteta, svoje kulture i zajednice.


Okupljene su pozdravili i predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec te zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi.

U Noći muzeja predsjednik Vlade RH Plenković i ministrica Obuljen Koržinek obišli su i izložbu Slavka Kopača, jednog od glavnih protagonista hrvatske i europske umjetnosti 20. stoljeća, u kojoj njegovo stvaralaštvo prikazuje interdisciplinarnu raznovrsnost njegova opusa.

Sedamnaesta po redu Noć muzeja održava se na temu „Između stvarnog i digitalnog" i u okolnostima kada se radi pandemije dio programa odvija u kontroliranim uvjetima, a drugi dio događanja se preselio u digitalno okruženje.

U izjavi za medije ministrica Obuljen Koržinek podsjetila je kako su hrvatski muzeji bili kontinuirano otvoreni, a oni koji nisu stradali u potresu rade s posebnim mjerama, posjećeni su i nastavljaju sa svojim programima. Apelirala je na pridržavanje epidemioloških mjera i da nikakvim programima ne ugrožavamo zdravlje naših sugrađana jer je epidemija je na vrhuncu. Ministrica je izrazila zadovoljstvo što se i u sedamnaestoj godini odvijanja Noći muzeja muzeji otvaraju ne samo prema publici nego i prema drugim kulturnim ustanovama i drugim područjima društvenog djelovanja. „Zato mi je drago da smo ove godine otvorili Romski edukacijsko-kulturni centar, kao poruku da je kultura onaj most koji nas povezuje kao građane, bez obzira na pripadnost, stvara vrijednosti na kojima temeljimo i razvoj društva i uopće razvoj države“, istaknula je ministrica, čestitavši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.Pisane vijesti