Svečanom sjednicom obilježeno 20 godina Sveučilišta u Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
25. ožujka 2022. – Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježen je Dan Sveučilišta u Zadru, koje ovog mjeseca bogatim programom obilježava dva desetljeća svog djelovanja. Obilježavanje će biti zaključeno u travnju promocijom doktora znanosti.
 
Uz čestitke u povodu Dana Sveučilišta, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je izniman ponos na baštinu Zadra, jednog od ključnih središta hrvatske i europske kulture i umjetnosti, jedinstvene duhovne i obrazovne tradicije.
 
„Ne zaboravljamo kako je Zadar i jedna od kolijevki njegovanja i umjetničkog razvoja našeg jezika, zahvaljujući među ostalima Petru Zoraniću i Jurju Barakoviću, domoljubima koji su svoje suvremenike usred opasnosti turskih napada i mletačke okupacije poticali na upotrebu hrvatskog jezika“, podsjetila je ministrica te dodala kako je Zadar i grad znanosti, inovacija, remek-djela sakralne baštine i suvremene arhitekture, koja ga svojom vrijednošću čine jednom od prepoznatljivih, jedinstvenih prijestolnica Mediterana. „Njegova srž i okosnica, nedvojbeni centar izvrsnosti te rasadište znanja i talenata upravo je Sveučilište u Zadru“, naglasila je ministrica te zaključila kako je ono jamac očuvanja tradicije i kulture ovog grada, a njegovi ponajbolji profesori, iskusni stručnjaci i mladi entuzijasti zalog su trajnog rasta i razvoja te perspektivne budućnosti.
 
„Obrazovanje i kultura neraskidivo su povezani, jer nas znanje upućuje na vrednovanje, njegovanje, očuvanje i poštovanje bogatog nacionalnog kulturnog naslijeđa“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te podsjetila kako je ideja o osnivanju Filozofskog fakulteta u Zadru potekla upravo u krugu zadarskih intelektualaca te kako je u društveno-humanističkom području, koje je presudno za očuvanje nacionalnog duha i identiteta, Sveučilište u Zadru kontinuirano davalo vrsne kadrove.
 
Uz brigu o zadarskoj kulturno-umjetničkoj baštini i suvremenim kulturnim programima, Vlada Republike Hrvatske financira važne projekte u kulturi koji su usko povezani uz obrazovanje i osposobljavanje. Među ostalim ministrica je podsjetila i na Godinu čitanja, koja se nastavlja nizom programa, istaknuvši kako je najveći promicatelj čitanja u Zadru svakako njegovo Sveučilište, koje u svom sastavu ima bogatu modernu sveučilišnu knjižnicu i sveučilišnu knjižaru kao nacionalnu riznicu znanja.
 
U povodu Dana Sveučilišta u Zadru uz ministricu su se obratili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora – zadarski župan Božidar Longin, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora Snježana Prijić Samaržija te rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.


 

Pisane vijesti