Book Talk i Mitska bića – digitalna priča – programi koji su koprivničkoj knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ donijeli titulu najbolje knjižnice

Najboljom knjižnicom na svijetu proglašena je koprivnička knjižnica i čitaonica „Fran Galović“, nakon što je već drugu godinu zaredom ušla u uži izbor za međunarodnu nagradu za knjižnicu godine na Londonskom sajmu knjiga (London Book Fair), jednom od najvećih i najpoznatijih sajmova knjiga i nakladništva u svijetu koji svake godine dodjeljuje nagrade u sedam kategorija u suradnji s Udrugom nakladnika (Publishers Association).

Uz Gradsku knjižnicu iz Johannesburga u Južnoafričkoj Republici i House of Wisdom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koprivnička je knjižnica nominirana prema izboru ocjenjivačkog suda sastavljenog od niza stručnjaka iz pojedinih područja. Razvojem vrijednih i kvalitetnih programa i aktivnosti za različite skupine korisnika koprivnička je knjižnica dokazala kako pokreće društvo i knjižničarsku zajednicu te pridonosi društvenom i kulturnom životu zajednice u kojoj djeluje.

Prošlogodišnju nominaciju knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ zaslužila je programom namijenjenim osobama starije životne dobi Mala škola korištenja pametnih telefona i programom TEDxKoprivnicaLibrary, a ovogodišnju su joj nominaciju donijela dva programa: BookTalk za odgojitelje i Mitska bića – digitalna priča. 

Program BookTalk za odgojitelje osmišljen je kao program podrške odgojiteljima u vrijeme pandemije kad su se obrazovne ustanove suočavale s brojnim izazovima, a bio je usmjeren uglavnom na odgojitelje koji rade u 13 dječjih vrtića u Koprivničko-križevačkoj županiji, no zahvaljujući povezanosti putem Zooma privukao je i odgojitelje iz drugih dijelova Hrvatske. Projekt Mitska bića – digitalna priča uveden je 2018., a rezultirao je razvojem interaktivne aplikacije za djecu koja je dostupna za korištenje putem računala, tableta i mobitela u 2021.

https://hub.londonbookfair.co.uk/the-london-book-fair-international-excellence-awards-2022-winners-revealed/

https://www.knjiznica-koprivnica.hr/ 

Pisane vijesti