Svečano otvorene 49. Varaždinske barokne večeri

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo prisustvovala je otvorenju 49. Varaždinskih baroknih večeri u petak, 20. rujna 2019. godine u Varaždinu.

U prigodi otvaranja Varaždinskih baroknih večeri pomoćnica ministrice uputila je dobrodošlicu hrvatskim i inozemnim glazbenicima te svim gostima festivala u osvit pedesetoj godišnjici održavanja. Istaknula je kako je ovaj „povijesni kraljevski grad sa svojom baštinom, kulturno-povijesnim naslijeđem i obnovljenim spomeničkim cjelinama, danas zaštitnik umjetnosti i glazbe“.

Pomoćnica ministrice naglasila je kako ujedinjenje „duhovne baštine Hrvatske i Europe ove godine obilježava partnerstvo s Kraljevinom Švedskom, zemljom s kojom Hrvatska ima dobre kulturne, gospodarske i političke odnose“. Dodala je i kako su Varaždinske barokne večeri iznikle iz posebnosti stila jedne povijesne epohe u gradu barokne monumentalnosti, a „njegova je zasluga da je vlastite povijesne vrijednosti znao staviti u službu visoke kulture“.

Čestitajući na gotovo polustoljetnoj ustrajnosti u njegovanju glazbene kulture jednog umjetničkog razdoblja, pomoćnica ministrice uputila je dobre želje svim umjetnicima te posebno Zboru i orkestru Göteborg Baroque i maestru Magnusu Kjellsonu.

Koncertom zbora i orkestra Göteborg Baroque kojim je ravnao maestro Magnus Kjellson te varaždinskog katedralnog zbora Chorus Dominicalis kojim je ravnao zborovođa Višeslav Jaklin započeo je ovogodišnji festival u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Tijekom 12 festivalskih dana 49. Varaždinske barokne večeri predstavit će 30 koncerata pod objedinjenim nazivom Total baroq, a zemlja partner je Kraljevina Švedska.

Pisane vijesti