24. rujna 2019. - Otvorenje izložbe „Kapa dolje!“ Priča o (ne)pokrivanju glave u povodu 100. obljetnice Etnografskoga muzeja u Zagrebu

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak će kao izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek prisustvovati otvorenju izložbe „Kapa dolje!“ Priča o (ne)pokrivanju glave u utorak, 24. rujna 2019. godine u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Tom izložbom, kojom se predstavljaju pokrivala za glavu različitih kultura u prošlosti i danas, obilježava se 100. obljetnica Etnografskoga muzeja u Zagrebu. Pokrivala za glavu predmeti su etnografske baštine Hrvatske, Europe i svijeta, a umijeće njihove izrade upisano je u nacionalni Registar kulturnih dobara te na UNESCO-ove Popise nematerijalne kulturne baštine.

Izložba „Kapa dolje!“ Priča o (ne)pokrivanju glave kroz interaktivnu šetnju pripovijeda o duhu vremena, vlastitome mjestu u njemu i doživljaju koji nosimo pod pokrivalima za glavu. Putem reprezentativnih izložaka i zanimljivih priča posjetiteljima će se u povijesnom kontekstu stogodišnjeg djelovanja Muzeja ukazati na značenje oglavlja u različitim kulturama, na kulturnu i vjersku raznolikost te druga.

Najave