Svečano otvorena izložba Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti u Arheološkom muzeju Zagreb

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/Izložba knez iz Bojne AMZ/webpozivnica_knez iz bojne.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Izložbu je u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvorio glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu Tomislav Petrinec. Istaknuo je kako Ministarstvo kulture zajedno s drugim partnerima i institucijama poklanja posebnu pozornost bogatoj povijesti i kulturnoj baštini Banovine. "Ministarstvo kulture prepoznalo je potencijal toga nalazišta zbog čega je u razdoblju 2015. – 2019. godine za istraživanja i restauraciju nalaza izdvojilo financijska sredstva u iznosu od 1.086.500,00 kuna", dodao je Petrinec.

Arheološki lokalitet Brekinjova Kosa zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. Na tome su području tijekom 2011. i 2015. godine provedena zaštitna arheološka istraživanja radi eksploatacije kamenoloma investitora Schwarzi d.o.o. iz Gline koja je na koncu zaustavljena zbog iznimno značajnih nalaza iz razdoblja bakrenog doba, kasno brončanog i starije željeznog doba te ostataka arhitekture uz koju su bili položeni grobovi na redove.

Voditeljica arheoloških istraživanja dr. sc. Marijana Krmpotić je istaknula kako su pronađeni nalazi od iznimne važnosti za ranosrednjovjekovno razdoblje hrvatske povijesti, između druge polovice 7. i 9. stoljeća. Posebno je istaknula grob kneza ukopanog u odjeći protkanoj zlatnim nitima, sa srebrnim, pozlaćenim ostrugama s garniturom za pričvršćivanje i privjeskom s gorskim kristalom te zlatnim novcem bizantskog cara Konstantina V. Kopronima.

Marijana Krmpotić naglasila je važnost nalaza kneževskog groba jer se mogu usporediti s onima njegova suvremenika iz Biskupije kod Knina, jednog od najznačajnijih središta ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine, što upućuje kako otkrića s Bojne ukazuju na postojanje jednako snažnog političkog središta na području današnje Banovine, čime se otvara novo poglavlje u poznavanju najranije hrvatske povijesti.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, dr. sc. Ivana Miletić Čakširan podsjetila je kako su Sisak i Banovina iznimno bogati arheološkom baštinom, no da je dosad to razdoblje bilo zastupljeno samo s nekoliko ulomaka pohranjenih u Gradskom muzeju Sisak i Arheološkom muzeju u Zagrebu.
"Vrijednost nalazišta je neosporna, ali je vrijednost i u suradnji više institucija na lokalnoj i državnoj razini što je jedinstven primjer koji će okončati i izložbom koja se planira nakon cjelokupnog istraživanja" naglasila je Miletić Čakširan.

Izložbom će u Arheološkom muzeju do 30. travnja javnosti biti predstavljeni ekskluzivni nalazi na kojima su dovršeni konzervatorsko-restauratorski postupci, s ciljem prezentiranja tog neprocjenjivog nalazišta hrvatske povijesti.

U okviru izložbe, u četvrtak, 18. travnja održat će se stručno predavanje dr. sc. Marijane Krmpotić Rani srednji vijek na Bojni – rezultati arheoloških istraživanja 2016. – 2018. kojim će se predstaviti višeslojno nalazište Bojna – Brekinjova Kosa s težištem na ranosrednjovjekovnom horizontu, datiranom u razdoblje između druge polovice 7. i 9. stoljeća, također bit će prezentirani rezultati sustavnih arheoloških istraživanja koja provodi Hrvatski restauratorski zavod od 2016. godine.

Nakon Arheološkog muzeja u Zagrebu izložba će tijekom svibnja biti postavljena u Gradskom muzeju Sisak.  Projekt koordinira Konzervatorski odjel u Sisku pri Ministarstvu kulture, a uključeni su i Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Sisak te Institut za antropologiju. (MK/Hina)

Najave