Svečanim koncertom u BOZAR-u obilježen početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala je koncertu povodom početka predsjedanja Vijećem EU i obilježavanja Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Koncert je održan u Kulturnom centru BOZAR u Bruxellesu, a nastupili su Renata Pokupić i Max Emanuel Cenčić, uz pratnju Hrvatskog baroknog ansambla te vokalnog ansambla Antiphonus, pod ravnanjem Petera Van Heyghena.

U svom obraćanju ministrica je podsjetila kako se kulturom predstavlja identitet naroda te istaknula kako unatoč raznolikostima ona uvijek pridonosi zajedničkom razumijevanju. „Zaštita kulture, umjetnosti i kulturne baštine uvijek je bila u fokusu naših prioriteta, prepoznata kao univerzalni jezik kojeg svi razumiju. Kultura je sastavni dio zajedničkih europskih vrijednosti koje Europska unija štiti i koji doprinose očuvanju svog identiteta i povijesti“, istaknula je ministrica kulture u svom govoru u BOZAR-u. Izrazila je i zadovoljstvo što će hrvatski umjetnici u BOZAR-u pokazati svoju izvrsnost i time pridonijeti još većoj vidljivosti hrvatske kulture i umjetnosti u europskom okruženju.
 
Istaknula je i prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU - Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i utjecajna Europa, kojima će se nastojati odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju države članice, istodobno pružajući rješenja i definirajući trendove koji nas očekuju u budućnosti.

Ministrica je podsjetila kako je Republika Hrvatska posljednja europska država koja se pridružila Europskoj uniji i koja po prvi puta, u sedmoj godini svog članstva, predsjeda Vijećem EU. Također je dodala kako je Hrvatska europsku viziju imala već krajem prošlog stoljeća, u teškim vremenima borbe za neovisnost.

Koncertu su prisustvovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Europskoj uniji Irena Andrassy.

Pisane vijesti