„Suvremeno hrvatsko kiparstvo“ u Bratislavi

U Domu umjetnosti u Bratislavi otvorena je 13. srpnja 2009. godine izložba „Suvremeno hrvatsko kiparstvo“.

Organizatori ove izložbe, koja se nakon Beča i Berlina sada predstavlja i u Bratislavi, su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo kulture SR, Narodni kulturni centar iz Bratislave i Veleposlanstvo RH u Bratislavi. Izložba je dio međunarodne izložbe „Kip i objekt“, koja se po XIV. puta održava u Bratislavi.
 

 
Na otvaranju je uzvanike pozdravio veleposlanik Tomislav Car koji je istaknuo da se izložba organizira kao treći projekt u okviru programa kulturne suradnje između dvaju ministarstva kulture. I generalna direktorica Uprave za međunarodnu suradnju Ministarstva kulture SR gđa Silvia Salanska u svome je obraćanju naglasila vrlo dobru kulturnu suradnju između dvije zemlje čiji je cilj bolje međusobno upoznavanje i jače povezivanje u ovom području.

Izložbu je predstavila autorica izložbe i likovnog postava Jasminka Poklečki Stošić, kustosica galerije Klovićevi dvori u Zagrebu. Za ovu izložbu autorica je odbrala 51 djelo 17 suvremenih hrvatskih kipara ( I. Kožarić, M. Ujević-Galetović, P. Barišić, P. Bogdanić, LJ.de Karina, S. Drinković, V. Gašparić Gapa, K.Hraste, K. Kovačić, D. Mataušić,, M. Mijić, D. Stošić, M. Zrinščak, M. Bauer, A. Korkut, S. Majkus i B. Matasić). Ovi autori su, naglasila je gđa Poklečki Stošić originalni u svojem izrazu ali istovremeno i nastavljači hrvatske kiparske tradicije.Uzvanicima se obratio i g. Viktor Hulik, direktor međunarodnog projekta „Kip i objekt“ koji se tradicionalno održava u Bratislavi tijekom ljetnih mjeseci. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se već nekoliko godina zaredom u okviru ovog projekta predstavljaju suvremeni hrvatski kipari. Posebno je naglasio zadovoljstvo što se nakon nekoliko pojedinačnih nastupa ove godine slovačka publika ima mogućnost vidjeti reprezentativnu izložbu suvremenog hrvatskog kiparstva.

Otvorenju izložbe „Suvremeno hrvatsko kiparstvo“ prisustvovali su mnogobrojni uzvanici - predstavnici diplomatskog zbora, slovačkog kulturnog i javnog života, pripadnici hrvatske manjine i Hrvati koji žive u Slovačkoj. Otvaranje je popratila i Slovačka televizija.

Najave