Očuvanje identiteta i kulturne baštine i poticanje kulturnih programa i projekata za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dalje su u središtu pozornosti Ministarstva kulture i medija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
4.6.2021. - Četvrta sjednice drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kao video-konferencija uz sudjelovanje članova Savjeta diljem svijeta. U drugom dijelu sjednice, uz ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, sudjelovala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te njezina posebna savjetnica Iva Hraste Sočo.

Ministrica je posebno istaknula važnost razvoja bilateralnih odnosa s onim državama u kojima su Hrvati nacionalna manjina. Uz primjere većinski uspješne i dobre suradnje, spomenula je i neka otvorena pitanja poput pitanja bunjevačkog jezika u Srbiji ili tretmana Bokeljske mornarice u Crnoj Gori. 

„U svim našim kontaktima s predstavnicima vlasti u  državama u kojima su Hrvati nacionalna manjina iskazujemo očekivanja da se Hrvatima osiguraju ista prava i isti status kakav uživaju pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj“, dodala je ministrica te zaključila kako su prioriteti Ministarstva upravo jačanje povezanosti s Hrvatima izvan Hrvatske, očuvanje kulturnog identiteta i kulturne baštine, kao i oni projekti koji promiču hrvatsku kulturu, umjetnost i baštinu. Među brojnim projektima, ministrica je podsjetila da se u Hrvatskoj ove godine obilježava Godina čitanja te je ukazala na potencijale stranice croatian-literature.hr koja je zamišljena s ciljem poticanja prijevoda hrvatske književnosti na strane jezike, ali koja pruža mogućnost za bolju vidljivost hrvatskih pisaca koji stvaraju izvan Hrvatske. 

 

Pisane vijesti