Susret ministrice kulture s francuskim ministrom kulture Franckom Riesterom

  • Slika /slike/francusko MK.jpg
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu kulture Republike Francuske sastali su se ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i francuski ministar kulture Franck Riester, u srijedu, 20. studenoga 2019. godine.

Ministrica Obuljen Koržinek je tijekom susreta s ministrom Riesterom najavila planove za predsjedanje Vijećem EU,  a razgovaralo se i o bilateralnoj kulturnoj suradnji.

Izrazivši veliko zadovoljstvo visokom razinom i kvalitetom međusobne suradnje na području kulture, ministri su se osvrnuli na zajedničke projekte, razmjene stručnjaka kao i kontakte na svim razinama s ciljem uspostavljanja dugoročnih suradnji. Dodali su kako je to posljedica pažljivog osluškivanja uzajamnih potreba i ideja kao i realizacija kulturnih sezona u Francuskoj 2012. (Croatie, la voici) i u Hrvatskoj (Rendez-vous).
 
Tijekom susreta ministri su razgovarali o stripu, knjizi i izdavaštvu, audio-vizualnom sektoru, a područja koja su posebno istaknuli su polja dinamične suradnje koja spajaju suvremenu umjetnost, obrazovanje, baštinu i nove tehnologije. Ministri su razgovarali o brojnim temama vezanim uz europske politike poput autorskih i srodnih prava te implementaciji Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu koja je krajnji rezultat višegodišnjih pregovora, a koja ima za cilj unaprjeđenje jedinstvenog europskog digitalnog tržišta.
 
Ministrica Obuljen Koržinek pozvala je ministra Riestera na konferenciju o kulturnoj baštini „Upravljanje rizicima u području kulturne baštine“ koja će se održati 27. i 28. veljače 2020. godine u Dubrovniku u okviru HRPRES2020. Ministri kulture razgovor će nastaviti već sutra na Vijeću ministara kulture u Bruxellesu.

 

Pisane vijesti