Ministrica kulture na Forumu ministara kulture

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Forum ministara kulture održan je 19. studenog 2019. godine kao središnje događanje tijekom 40. zasjedanja Opće skupštine UNESCO-a  koja se održava između 12. i 27. studenog 2019. 

Na Forumu je sudjelovalo više od 140 ministara i visokih izaslanika, a UNESCO kao jedina agencija Ujedinjenih naroda za kulturu vraća se tradiciji ministarskih sastanaka s područja kulture, 21 godinu nakon Međuvladine konferencije o kulturnim politikama za razvoj održane u Stockholmu 1998. godine.

Kao platforma za postavljanje prioriteta i razvoj javnih politika, ovaj ministarski sastanak bio je prilika za isticanje važnosti uloge kulture u općem razvoju. Forum se sastojao od četiri tematska panela - Kultura i baština, obnovljivi izvori energije za dijalog i mir; Kultura u srcu obrazovanja, temeljna dimenzija ljudskog razvoja i inovacija; Ulaganje u kulturu i kreativnost za održivi razvoj i zapošljavanje i Kultura u javnom prostoru, pokretačka snaga za urbanu i društvenu transformaciju.

Ministrica Obuljen Koržinek sudjelovala je u prvom panelu te se posebno osvrnula na važnost Konvencije o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja iz 2005. godine te je istaknula da je Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koje su ratificirale konvenciju. Istaknula je da uvijek moramo imati na umu načela koja nas povezuju: raznolikost, održivost, suverenitet i reciprocitet kako bismo zajednički odgovorili na izazove našeg vremena.

Na području kulture, ministarski sastanci koje je UNESCO organizirao u 1980.-im i 1990.-im potaknuli su razradu glavnih kulturnih konvencija, kao spomenute Konvencije iz 2005. godine, te proširivanje koncepta kulture na nematerijalnu kulturnu baštinu i kulturnu raznolikost te definiranje globalnog plana za kulturne politike.  Od 2015. godine, Agenda za održivi razvoj do 2030. razvija zajednički plan za održivi razvoj. Kultura je u središtu ove vizije koja se temelji na projektu uključivijih i otpornijih društava, što je posebno istaknula glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay u svom uvodnom obraćanju.

Kao odgovor na suvremene promjene, UNESCO jača svoj multidisciplinarni opseg i sveobuhvatno se bavi problematikom održivog razvoja naglašavajući veze između kulture i socijalnih, ekonomskih i okolišnih pitanja. Tijekom Foruma ministri kulture su predstavili  prioritete svojih kulturnih politika i vizije za budućnost kao odgovor na izazove i mogućnosti suvremenih društava.

Pisane vijesti